Прочитај ми чланак

АМЕРИКА пред социјалистичким експериментом

0

Уколико све угроженији Бајден испадне из трке за кандидата демократа, Трамп ће постати једина препрека увођењу социјализма у САД

У новој Демократској странци, у којој ће жене и људи различитих раса бити на челу, док ће белци стајати са стране, простор за председничке кандидате почео је да се кристалише помало проблематично. У пет анкета Real Clear Politics-а спроведених од средине марта до 1. априла, четири белца – Џо Бајден, Берни Сандерс, Бето О’Рурк и Пит Батгејг – у просеку су освојили 62 одсто свих гласова бирача Демократске странке. Три белкиње које су у трци – сенаторке Елизабет Ворен, Ејми Клобучар и Кирстен Џилибранд – заједно имају тривијалних осам одсто.

Senator Bernie Sanders, an independent from Vermont and 2016 Democratic presidential candidate, raises his fist after speaking during a campaign rally Milton High School in Milton, Massachusetts, U.S., on Monday, Feb. 29, 2016. Sanders is pinning his hopes for staying in the Democratic presidential race on working-class white voters, the same constituency that helped Hillary Clinton extend her 2008 campaign. Photographer: Scott Eisen/Bloomberg via Getty Images

Усамљени хиспански кандидат, Хулијан Кастро, има један одсто гласова. Афроамерички кандидати Камала Херис и Кори Букер стоје нешто боље – Херис има 10 одсто, док Букер има три одсто.

Ко је сакупио највише новца од донатора? Сандерс је први са 18 милиона долара; следи Херис са 12 милиона; Бето је трећи са девет милиона прикупљених за 18 дана; и „градоначелник Пит“ је четврти са седам милиона долара. Ворен, Клобучар и Џилибранд тек треба да поднесу извештаје.

ЏО ЈЕ РАЊИВ

Међутим, кључна ствар из протеклих недеља јесте напрасна и шокантна рањивост главног кандидата. Седам жена је Бајдена оптужило за нежељено и увредљиво додиривање и навалентност. Џо је у дефанзиви. Појединци из #MeToo покрета желе да он нестане. Такође се нашао под баражном паљбом због одлука које је доносио током своје тридесетшестогодишње каријере у Сенату – противљење десегрегационим аутобусима за интеграцију, напуштање Аните Хил у саслушању Кларенса Томаса, подржавање расно дискриминишућег кривичног законика, гласање за давање овлашћења Џорџу Бушу да нас уведе у рат у Ираку.

Али за Бајдена је најнепријатнија громогласна тишина Барака Обама о његовој кандидатури. Најснажнији адут седамдесетшестогодишњег бившег потпредседника јесте то што он може поново придобити Трампове беле гласаче радничке класе и повратити Висконсин, Мичиген и Пенсилванију у демократски табор. Отуда, велики Бајденов пад у анкетама би могао одлучујуће утицати на његову кандидатуру.

Џозеф Бајден и Стефани Картер, једна од жена која га је оптужила за неприкладно додиривање

Ако Бајден не може да гарантује победу над Трампом, зашто уопште ићи на њега? Ипак, ако он одустане, као што је то чинио два пута до сада, ко би се појавио као главни кандидат? Седамдесетседмогодишњи социјалиста Берни Сандерс. Ако Џо одустане, Берни и његови другови ће уклонити и последњу велику препреку социјалистичком преузимању националне Демократске странке.

А шта би се онда десило ако би демократе задржале контролу над Конгресом, додале три места у Сенату и победиле Трампа 2020. године?

Покренули би се свеобухватни напори да се укине електорски колеџ као саставни део нашег историјског компромиса који је створио нашу федералну унију. Порторико и Вашингтон би постали државе, дајући демократама још четири сенатора и претварајући Америку у двојезичну државу.

Била би покренута иницијатива да се шеснаестогодишњацима и осуђеним криминалцима омогући право гласа на федералним изборима, чиме би се заувек паралисала моћ републиканаца. Прекомпоновање Врховног суда би почело подизањем броја судија за шест и уздизањем либералних активиста на нове позиције.

На јужној граници, где је у марту ухапшено 100.000 илегалних миграната, срушио би се Трампов зид, сви народи који беже од репресије у Централној Америци били би дочекани у САД, градови- уточишта постали би свакодневица, а ICE (Агенција за имиграцију и царину; прим. прев.) би био укинут.

ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ

Отворене границе постале би стварност, заједно с амнестијом за 12-20 милиона људи који су овде илегално и могућношћу стицања држављанства за све. Немогуће је замислити како би америчка граница икада била осигурана.

Био би усвојен Нови зелени договор. Здравствена заштита важила би за све. Била би уведена бесплатна школарина за студенте. Факултетске дугове миленијалаца би отплаћивала влада. Било би омогућено бесплатно предшколско образовање и вртић. Загарантовани послови за све се подразумевају, као и загарантована дневница. Дошло би до укидања Реганових и Трампових пореских олакшица. Такође би дошло до поновног подизања корпоративне стопе и повраћаја највише пореске стопе за појединце на 70 процената. Били би уведени нови порези за богате.

Са климатским променама које се виде као егзистенцијална планетарна опасност, електране на фосилна горива – угаљ, нафту, природни гас – би се постепено укидале и почело би ново национално ослањање на соларну енергију и енергију ветра.

Било би репарација за ропство. Право на абортус све до рођења важило би за све жене. Марихуана би била легализована. Херис је позвала и на легализацију проституције и сексуалног рада.

Скуп Бернија Сандерса у Орегону којем је присуствовало преко 28.000 људи, Портланд, 9. август 2015.

Како би се платио Нови зелени договор? Према „модерној монетарној теорији“, валута је јавно добро над којим влада има апсолутну контролу, а незапосленост је доказ да та контрола гуши неопходну понуду. Зато одштампајте новац који је потребан за повећање плата, пуну запосленост и растућу економију.

Да би се остварила социјалистичка Америка Бернија Сандерса, опструкција би, с пуно лакоће, морала бити укинута (опструцкија је ситуација у којој један или више чланова парламента одуговлаче са дебатом о предлогу закона како би одложили или у потпуности осујетили његово усвајање; прим. прев), а устав промењен. За то је потребна подршка три четвртине држава, што није тако лако.

Ипак, од данас, необјављена кандидатура фаворита Џоа Бајдена, који се бори са нападима са свих страна, изгледа да је последња препрека која стоји између Сандерсовог социјализма и номинације Демократске странке.

У случају да Џо посустане и отпадне, Трамп би постао последња линија националне одбране од надолазеће социјалистичке Америке. За конзервативце из табора „никад Трамп“ дан свођења рачуна могао би бити веома близу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!