Прочитај ми чланак

ЖИВОТ У ГРАЧАНИЦИ: Сузана је проговорила због свих Срба на Космету

0

Ова намучена жена ради све послове за дневницу ко год да је позове, а увек се обрадује, јер ће имати да купи храну бар за два дана

Сузана Коматовић (34) из Грачанице живи као подстанар са мајком (57) у веома тешким и нехуманим условима већ 19 година.

Након смрти баке са којом су живеле, морала је да напусту кућу, јер је након бакине смрти припала њеном ујаку, а након тога почела је њена борба.

Сузана има здравствени проблем, а сума од 50 евра од социјалне помоћи није довољне за кирију које су у Грачаници скупе. У кући из које је морала да се исели, купала се у кориту, користила је пољски wц, те је била принуђена да се усели у стан на Падалишту.

Сузана жели да се за њен проблем не чује због ње саме, већ да сви остали знају како српски народ живи на Косову и Метохији.

Ова намучена жена ради све послове за дневницу ко год да је позове, а увек се обрадује, јер ће имати да купи храну бар за два дана. Пошто нема где да живи, узурпирала је стан на Падалишту, а полиција јој је дала рок месец дана да се исели. Сузана сада пита зашто станове добијају многи Срби преко веза и везица, а они Срби који су угрожени и поред бројних захтева остају ускраћени за кров над главом.

– Станове добијају они који су продали српску имовину, а враћају се као избеглице, па имају више права него ми који смо овде преживели рат, пљачке и малтретирање – тврди Сузана.

У стану ком борави није сјајно, свесна је да ту није ушла легално. Тврди да су јој косовски Срби у неколико наврата обијали стан, али и да косовски Албанци нису цвећке, како каже.

– Уместо да ми моји Срби пруже подршку, ја наилазим само на затворена врата и на неразумевање. Ако се сећате када су косовски Албанци напали српски аутобус? Е, у том аутобусу сам била ја. Само желим да свим овим кажем да овде није лако живети и да су поједини Срби запостављени, а не знам зашто. Понекад се питам за шта се жртвујем? Ја нисам имала шта да продам, па да одем у Србију, а овде као угрожена и немам ама баш никакву подршку. Руке су ми везане – јада се ова напаћена жена.

За њу и њену мајку ни српска ни косовска општина немају слуха, а све што раде службеници, каже, раде преко веза и везица.

– Једино ко ми помаже и то у виду хране јесу игуманија манастира Грачанице и епископ рашко-призренски Теодосије Шибалић, а све остало је понижавање и провоцирање од стране косовских Албанаца и неразумевање од стране службеника појединих институција косовских Срба – истиче Сузана и додаје да би јој пао камен са срца када ми добила кров над главом.

Сузана сматра да би косовским Србима који су се жртвовали за Косово самим тим што су остали поред своих недаћа на косовској земљи Србија требала да збрине и да не траже пуно, само кров над главом и нормална примања од којих се може живети достојанствено.

Све док косовско питање не буде решено и Срби са Косова неће имати решене животе, закључује Сузана Коматовић из Грачанице.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!