Прочитај ми чланак

ТАЧИ ИЗ ЛОНДОНА: Земљама ЕУ недостаје храброст и јединство да донесу одлуке о КиМ

0

Косовски председник Хашим Тачи на позив Краљевског института за међународне односе "Чатам Хаус" у Лондону, одржао је предавање.

Тачи је одржао предавање о политичкој ситуацији на Косову и региону, о дијалогу са Београдом и евроатланској и европској перспективи Косова.

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Говорећи о данашњој перспективи Косова, Тачи је рекао да је Косово сада независна, суверена држава коју је признало више од 100 држава у свету, чланица преко 200 светских организација. 

Истакао је да је косовско становништво, иако је највише проевропско на Западном Балкану, и иако је испунило све услове за кретање у ЕУ без виза, нажалост и даље најизолованије у Европи.

Тако нешто се, према његовом мишљењу, догодило јер „земљама ЕУ недостаје храброст и јединство да донесу одлуке о Косову. Ово је неправда и казна, поготову за младе генерације“.

Говорећи о дијалогу између Косова и Србије косовски председник је рекао да није лако да некадашњи непријатељи разговарају један са другим, али да „су комуникација и дијалог једини начин да се напредује, једини начин да се постигне мир, иначе остајемо таоци прошлости и цену ће платити наредне генерације“.

„И даље се надам и оптимиста сам да ће разум надвладати и да ће наше земље постићи мировни споразум. Компромисни споразум који ће донети бенефиције обема земљама. Правно обавезујући споразум који је довести до обостраног признања две суверене земље, признање Косова од стране пет земаља чланица ЕУ које га још увек нису признале, сигуран пут према НАТО-у, ЕУ и учлањење у Уједињене нације, а Србији обезбеђује европску перспективу“, рекао је Тачи.

Истичући да има скептика и противника дијалога, Тачи се запитао која је алтернатива дијалогу.

„Како они виде напредак? Да наставимо непријатељство и сукобе? Мој одговор је НЕ“, рекао је председник Косова

Додајући да статус кво и замрзнути конфликт нису одрживи, он је рекао да је Косово било и да јесте конструктивни партнер у овом процесу.

Косовски председник је рекао да је сигурно да резултат споразума неће бити граница на основу етничких линија.

„Косово ће остати држава са мултиетничким друштвом, чувајући дух западних вредности и принципе либералних демократија које смо заједно изградили“, закључио је Тачи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!