Прочитај ми чланак

НАПЕТО: НАТО одобрио мере за супротстављање Русији у Црном мору

0

Министри спољних послова НАТО одобрили су на састанку у Вашингтону поводом 70. годишњице Алијансе, низ мера чији је циљ да се супротставе Русији у Црном мору

Министри су се сложили да обезбеде Грузији и Украјини више поморске сарадње, патрола и посета лукама. Обе земље су биле суочене са руском агресијом и желе да се придруже алијанси, наводи АП.

Министри НАТО такође су поновили захтеве да Русија прекине анексију Крима, ослободи украјинске морнаре и бродове заробљене приликом инцидента прошлог новембра у Азовском мору и да поштује споразум о нуклеарним снагама средњег домета. САД су најавиле да ће изаћи из тог споразума постигнутог 1987. године у августу уколико Русија не почне поново да га поштује.

На састанку су међутим избиле на видело јавне поделе између САД и још неколицине од 28 земаља чланица НАТО.

Растући спор САД и Турске око планиране куповине руског система за противваздушну одбрану, захтеви САД да њени савезници а посебно Немачка повећају потрошњу за војску, и свађа са Канадом око царина, оптерећују односе савезника.

Амерички државни секретар Мајк Помпео отворио је састанак апелом на савезнике да се заједно супротставе изазовима снага као што су Русија, Кина и Иран. Он је поздравио НАТО као начин одвраћања Совјетског Савеза за време Хладног рата и рекао да је Алијанса у добром положају да се супротстави новим изазовима.

„Са правом смо тежили миру кроз снагу овде у НАТО. Морамо тако наставити посебно у овој новој ери конкуренције снага као што су Русија, Кина и Исламске Републике Ирана“, рекао је он.

Он је рекао да ће суочавање са тим изазовима и другим као што су тероризам, сајбер криминал, неконтролисана миграција и претње енергетској безбедности и новим технологијама захтевати веће ресурсе.

Помпео је рекао да је свака чланица НАТО обавезна да објасни својим грађанима потребу да се повећају буџети за одбрану.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у обраћању америчком Конгресу јуче и поново данас признао да постоје озбиљне поделе унутар Алијансе и позвао на већа издвајања за одбрану да би се супроставили глобалним изазовима као што је руско јачање.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!