• Почетна
  • ДРУШТВО
  • МОСКВА ЈЕ РЕКЛА НЕЋЕМО ШТИТИ СРБИЈУ и бомбардовање је престало?
Прочитај ми чланак

МОСКВА ЈЕ РЕКЛА НЕЋЕМО ШТИТИ СРБИЈУ и бомбардовање је престало?

0

Бивши заменик државног секретара САД Строуб Талбот тврди да је Москва одиграла кључну улогу како би престало НАТО бомбардовање 1999.

Улога Русије, према његовим речима, огледала се у томе што је разуверила Милошевића да ће стати у одбрану Србије, а подржавала је и захтеве Запада да међународне мировне снаге, међу којима су биле руске војне јединице, преузму контролу над Косовом.

foto: flickr

Амерички дипломата на сајту Брукингс, у тексту поводом 70. годишњице Алијансе, између осталог, пише и о догађајима везаним за бомбардовање СРЈ 1999. године. Тада је председник САД био Бил Клинтон, а Талбот је био заменик државног секретара.

Како наводи Талбот, Борис Јељцин, који је на челу Русије наследио Михаила Горбачова, имао је посебан однос са Клинтоном. Он подсећа да је Србија бомбардована у време када се обележавала педесетогодишњица постојања НАТО.

„Клинтон је позвао Јељцина на рођендански догађај као специјалног госта, пошто су њих двојица остварили напредак у дефинисању ‘партнерства’ између НАТО и Русије“, наводи Талбот у тексту који преноси Форум за безбедност и демократиију.

„Међутим, мрачни облак се надвио над нечим што би био весео догађај. Док је обележавање годишњице било у току, НАТО је био у рату са Србијом. Десетгодишње разарање у Југославији је дошло до свог опасног и крвавог климакса. Слободан Милошевић, председник Србије, водио је геноцидни рат против сопствених суграђана, муслимана на Косову. Милошевићеве снаге су чиниле масакре и протеривале десетине хиљада Косовара у суседну Македонију, стварајући тако хуманитарну катастрофу на обе стране границе и дестабилишући и саму Македонију“, тврди амерички дипломата.

Како додаје, многи Руси су желели да њихова влада стане на страну Србије. „Јељциново присуствовање састанку у Вашингтону није долазило у обзир док су НАТО авиони бомбардовали Београд. Али чак и током ове мрачне ситуације на Балкану, Јељцин је звао Клинтона током догађања и рекао му да ће Русија, мислећи овде на себе, преузети све дипломатске кораке како би окончала рат“, пише Талбот.

Како додаје, послао је Виктора Черномирдина, једног од његових бивших премијера, да заједно са Мартијем Ахтисаријем, председником Финске, формира тим. „Двојица лидера земаља које нису биле чланице НАТО успели су да присиле Милошевића да поклекне. Кључни фактор је била способност Черномирдина да разувери Милошевића да ће Русија стати у одбрану Србије, и не само то, Русија је подржавала захтеве Запада за обустављањем бомбардовања и да међународне мировне снаге, међу којима су биле руске војне јединице, преузму контролу над Косовом“, тврди даље Талбот.

Он још додаје и да је тај „катастрофални рат коначно окончан највећим делом захваљујући руској дипломатији“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!