Прочитај ми чланак

ЛИЦЕМЕРЈЕ АЛБАНАЦА: Пале српски кекс, а нама продају њихову кафу са Косова

0

Власт у Приштини блокира наше производе, а њихове фирме овде пласирају робу. Црни напитак из Пећи у "Аману".

Зa српске производе затворили су тржиште Косова, уводећи досад невиђене таксе од сто одсто, али произвођачима из јужне покрајине не смета да своју робу пласирају на територији централне Србије. И да на томе добро зараде. Тако се пожаревачка „плазма“ спаљује у Приштини, а кафа „принце“, коју производи „Деволи корпорејшн“ из Пећи, регуларно се нашла на рафовима продавница „Аман“. С обзиром на то да нема никакве додатне намете, по цени нико јој не може ни прићи, јер кесица од 200 грама стаје само 140 динара.

Трговина с Косовом је готово прекинута одмах по увођењу сулудих тарифа. Штета српских произвођача који су на КиМ пласирали своју робу мери се десетинама милиона евра месечно. Према неким проценама, намет од 100 одсто коштају Србију 42 милиона евра месечно. За пет месеци, откако их је Приштина увела, цех је премашио 200 милиона евра.

АРБИТРАЖА

Председник Александар Вучић потврдио је у уторак информацију да нема никаквог уговора о лобирању за потребе Србије, те да Влада Србије разговара о ангажовању једне адвокатске канцеларије у случају да покрене арбитражни поступак због кршења уговора ЦЕФТА од стране Приштине.

Економисти су израчунали да ће бруто домаћи производ (БДП) Србије ове године бити смањен за 0,5 до 0,7 процентних поена ако не буду укинуте таксе за извоз робе на Косово и Метохију.Стручњаци сматрају да ће проблем са извозом на КиМ бити један од највећих „изазова“ за економију Србије у 2019. години.

С друге стране, национални захтеви Приштине нису сметња да произвођачи са Косова пласирају своју робу и купцима у централној Србији. Јер, профит нема политичке боје. Србија није увела никакве реципрочне мере, па се роба са КиМ пласира широм наше земље без додатних намета.

– Предвиђено је које ознаке мора да има роба која је пореклом из АП Косово у делу који се односи на земљу производње – кажу у Министарству трговине Србије.

– Представници Сектора за нормативне, управне и послове европских интеграција и Сектора за трговину, услуге и политику конкуренције заузели су став да на декларацији која се затекне на роби у малопродаји на тржишту Србије, а која је пореклом из АП Косово и Метохије, треба да буде наведено: Косово* – што упућује на Резолуцију УН 1244, или Косово/1244 РС.

Такође, може да стоји и Косово/Србија или УНМИК/Косово. Посебно наглашавамо да све наведено може бити истакнуто и на латиничном писму.

 

На кафи која стиже из Пећи нема ниједне од тих ознака. Као и све остале кафе, има акцизну маркицу Републике Србије, а на декларацији није наведена „земља порекла“. На кесицама пише да је произвођач „Деволи корпорејшн“, који се налази у улици која је добила име по команданту УЧК Захиру Пајазитију. Уз адресу стоји и „Пећ, Косово“.

На декларацији су наведени и назив и адреса примаоца који робу ставља у промет, а то је „Аман“ из Сурчина. Не само за тржиште Србије, већ и за Босну и Херцеговину, Хрватску, али и Велику Британију и Европску унију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!