Прочитај ми чланак

ХАШКИ СУД ОДБИО КАРАЏИЋЕВ ЗАХТЕВ да се жали на правоснажну пресуду

0

Међународни суд у Хагу одбио је данас као неоснован захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића да уложи жалбу на правоснажну пресуду којом је осуђен на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над несрбима у БиХ.

Председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, Кармел Агијус нагласио је у одлучи да ни статут, ни правилник суда не предвиђају право правоснажно осуђене особе да уложи жалбу.

Судија Агијус је, истовремено, одбио и аргумент из најаве жалбе коју је Караџић уложио прошле недеље да апелационо веће суда није исправно поступило када је Караџићу пооштрило првостепену казну са 40 година на доживотни затвор.

Насупрот тврдњи одбране да је апелационо веће морало предмет вратити првостепеном већу на одлучивање о казни, судија Агијус подсетио је да, по судској пракси и правилима, другостепено веће има право да повећа првостепено изречену казну.

Апелационо веће Механизма је 20. марта одлуку о пооштравању казне Караџићу донело прегласавањем судија три према два.

Правоснажном пресудом потврдјено је, медјутим, све што је утврдјено првостепеном пресудом.

Караџић (73) проглашен је кривим за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Бивши председник РС ослободјен је оптужбе за геноцид у још седам босанских општина.

После данашње одлуке, остаје да Механизам одреди земљу у којој ће Караџић служити казну.

Ту одлуку, такодје, доноси председник суда Адјијус.

У притвору хашког суда у Схевенингену, Караџић је од краја јула 2008. Претходно је био ухапшен у Србији, после скривања које је започео 1996.

Прву оптужницу против Караџића, Хашки трибунал је подигао 1995.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!