Прочитај ми чланак

ЧЕТИРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ: Ево шта значи нова одлука суда о „швајцарцима“

0

Врховни касациони суд (ВКС) данас је заузео став да су одредбе уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима ништавне. Ево шта то конкретно значи за банке, а шта за кориснике тих кредита.

Уговори и даље остају на снази, с тим што ће вредност кредита бити утврђена на основу курса евра на дан њиховог закључења. И камата чија је висина одређена уговором, такође ће бити везана за евро.

Уговори индексирани у „швајцарцима“ нису ништавни само уколико банка може да докаже да се сама задужила у „швајцарцима“, како би клијенту одобрила динарски кредит индексиран у тој валути и ако је клијента писаном информацијом у потпуности обавестила о ризицима и последицама које могу настати узимањем таквог кредита, чији је динарски дуг везан за курс швајцарског франка.

На предлог задуженог грађана суд ће издати привремену меру којом се банци забрањује активирање хипотеке. У случају када је поступак већ покренут, суд, односно јавни извршитељ ће на захтев дужника одложити извршење.

Нижестепени судови могу да доносе и одлуке супротне ставу Врховног касационог суда, али ће ризиковати да им те одлуке у поступку ревизије, која се води пред ВКС, буду укинуте.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!