Прочитај ми чланак

СРБИЈА ОДУМИРЕ: Мањак деце гаси школе; могу да “преживе” са најмање 480 ученика

0

Рационализација образовне мреже у многим срединама донела недоумице и бојазан. Укидањем и спајањем установа често незадовољни и родитељи и мештани

Мањак деце у Србији један је од основних разлога за нову мрежу основних школа коју локалне самоуправе треба да направе и пошаљу Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Због малог броја ученика многи школски објекти „зврје“ празни или у њима има тек неколико ђака. Таква решења су скупа и педагошки лоша, па је одлучено да се стање среди тако што ће се неке школе гасити и спајати са другим школама.

Међутим, да то није лако решити показује и чињеница да је до 19. марта, када је био рок да општине и градови доставе план, то учинило само 20 од 174 локалне самоуправе. Понуђеним решењима у многим срединама незадовољни су и мештани и родитељи. Боје се да ће морати децу да шаљу у удаљене школе или оне које им се не допадају, а наставни кадар се плаши да ће остати без посла.

Рок за достављање плана рационализације није званично продужен, али се очекивало да седнице скупштина на ову тему буду накнадно одржане у великом броју општина и градова. Из Министарства просвете раније је најављено да ће у локалним заједницама које саме не донесу план нове мреже школа, Министарство то само учинити.

ВЕЋИ БРОЈ У ОПОВУ И СЕНТИ

Интересантан је податак да је у Опову и Сенти ситуација потпуно другачија – не само да неће бити гашења нити спајања школа, већ се њихов број повећати. По подацима Уније синдиката просветних радника Војводине, у Опову ће од једне убудуће радити две осмолетке, а у Сенти ће од једне бити четири осмолетке.

Према критеријумима које је донело Министарство, школа може „преживети“ ако има најмање 480 ученика, 16 одељења и да је на удаљености већој од два километра од суседне школе.

КРАЉЕВО – Локална самоуправа овог града је у року доставила план нове мреже школа.

– Основна школа на Берановцу, комплетног образовног циклуса, од 1. до 8. разреда, припојиће се ОШ „Вук Караџић“ у Рибници, док ће истурена одељења ове школе у Змајевцу, од првог до четвртог разреда, такође бити припојена матичној установи. Одељења од 1. до 4. разреда у Поповићима прелазе у матичну ОШ „Драган Маринковић“ у оближњим Адранима – каже за „Новости“ Жарко Милосављевић из краљевачке Школске управе. – Осим тога, због веома малог броја ђака гаси се осмолетка у Гокчаници и ђаци из тог села похађаће наставу у ОШ „Милун Ивановић“ у варошици Ушће, као и ђаци од 1. до 4. разреда који су до сада ишли у школу у оближњем селу Борову.

ВОЈВОДИНА – Нова мрежа основних школа прави се и у покрајини, где ће се у већини градова спајити по неколико осмолетки у једну. У Новом Саду, како предочава Ермедин Елезовић, председник Уније синдиката просветних радника Војводине, неће бити спајања школа, а школе у Степановићеву, Бегечу, Буковцу и Шангају, иако немају довољан број ђака, неће бити угашене.

– Градско веће и Градска управа за образовање је спајање ових школа с неким другим одложило на годину дана – каже он.

Звонимир Јовић, из ове Уније синдиката, каже да ће у Кикинди бити спојено шест градских и сеоских основних школа, док ће се у Сечњу спојити пет, тако да ће од постојећих девет остати три осмолетке.

У Новом Бечеју и Новој Црњи је планирано по једно спајање, а у Ковину шест школа, а угасиће се нека издвојена одељења. У Зрењанину се три школе спајају у једну.

У Врбасу, Вршцу и Сремској Митровици садашња ситуација се неће мењати, а у Бачу и Иригу раде по уредби. Када је реч о Ковачици, они ће морати из почетка да ураде мрежу школа на свом подручју.

НИШ – Скупштина града усвојила је предлог о новој мрежи школа. Школе у Габровцу, Јелашници и Малчи остаће матичне школе, где су се мештани највише бунили, а тај статус губе само две школе – из Хума и Каменице.

– Тиме је постигнут компромис између ранијег предлога и захтева родитеља и мештана – наводе у локалној самоуправи.

Марина Костић, секретар Секретаријата за образовање, каже да је ово само предлог који треба да усвоји и Школска управа а да да коначну сагласност даје Министарство просвете.

– Узели смо у обзир све могуће аргументе да што више школа сачувају матични статус, а да ли ће то испоштовати више инстанце остаје питање – каже Марина Костић, и додаје да се мрежа предшколских установа није мењала осим у делу који омогућава да припремну предшколску наставу похађају и деца са сметњама у развоју, што до сада није био случај.

УПИС ПРВАКА

Упис првака у престоничке основне школе почиње данас и трајаће до 31. маја. У више од 200 београдских осмолетки код секретара школе сваког радног дана уписиваће се деца рођена од 1. марта 2012. године до 28. фебруара 2013. године, о чему је већина образовних установа већ истакла детаљна обавештења и упутства на сајтовима и огласним таблама.

Родитељи су, досад имали обавезу да за упис деце доставе извод из матичне књиге рођених, лекарско уверење, потврде о пребивалишту и о завршеном предшколском образовању. Просветари препоручују да је најбоље да се пре одласка на упис мајке и очеви распитају шта треба да се понесе, јер неке осмолетке, на пример, могу да траже потврду о похађању предшколске наставе, а неке не.

У клупе основних школа у Београду лане је први пут село 16.744 ученика. Ове године очекује се сличан број ђака.С.В.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!