Прочитај ми чланак

КОМЕМОРАЦИЈА УСТАШАМА у Блајбургу је забрањена, али ће ипак бити одржана?!

0

Бискупија Гурк-Клагенфурт је ове године издала забрану јер замера "инструментализацију верског обреда у политичке сврхе и недовољну дистанцираност од фашистичке идеологије".

Организатор традиционалне комеморације усташама на Лојбушком пољу, крај Блајбурга, тврди да ће,иако забрањена за одржавање, бискупска миса ипак бити одржана.

Аустријски медији, наиме, пишу да је организатор прошле седмице о томе писмом обавестио општинске власти Фекламаркта.

Организатор комеморација на Лојбушком пољу је тзв. Почасни блајбурши вод, регистрован као удружење у Клагенфурту (Целовац) никако се није мирио са чињеницом да је надлежна бискупија Гурк-Клагенфурт ове године одлучила да забрани бискупску мису због величања усташтва, што, како су навели у писму хрватским властима, штети угледу Католичке цркве.

Црква је ту забрану издала јер сматра да би јој се могло замерити да дозвољава инструментализацију верског обреда у политичке сврхе и да се није довољно дистанцирала од фашистичке идеологије.

Медији преносе да за сада није поднета званична пријава овог окупљања, али да власти очекују да ће она уследити.

Одбијање цркве да ове године одобри бискупску мису наишло је на велико негодовање у Хрватској, посебно код Сабора, под чијим покровитељством се она одржава.

Аустријски медији су указали да је комеморација у Блајбургу већ годинама место окупљања десничара, те подсећају да је прошле године седам особа ухашено, а против њих девет је поднета прекршајна пријава због кршења закона о забрани величања нацизма. Пет од њих, подсећају, већ је правоснажно осуђено.