Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ПЕТКОМ У ВИШЕ ОД 20 ГРАДОВА: Обрадовић у Ужицу, Ђилас у Нишу

0

Протести се вечерас одржавају у Новом Саду, Нишу, Чачку, Горњем Милановцу, Ивањици, Житорађи, Вршцу, Лесковцу, Лебану, Власотинцу, Прокупљу, Пироту, Бабушници, Крушевцу, Шапцу, Пећинцима, Ужицу, Врању, Ваљеву, Панчеву…

Велики број грађана окупио се на Тргу Краља Милана у Нишу где су им се обратили један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас и члан Демократске странке Бранислав Лечић.

„Ја нема проблем да честитам чак и Александру Вучићу, уколико је нешто добро, али отварање фабрика у којима људи мотају каблове за плату од 200 и нешто евра не представља будућност Србије. Прича се последњих 20 дана да ће Фолксваген доћи у Србији. Без обзира на све што мислим о Александру Вучићу, на сву критику коју сваки дан износим, на све речи које он изговара о мени, лажући из дана у дан, ја вам обећавам да уколико дође Фолксваген – ја ћу лично честитати и њему и свима који су томе нешто допринели. Јер наша идеја је будућност Србије у којој живимо боље, у којој се не делимо што једни гласају за једне, а други за друге, у којој се не делимо на патриоте и непатриоте“, поручио је Нишлијама Ђилас.

Ђилас је поручио окупљенима да мора да истрају.

Колона је иде до локалног дописништва РТС, где ће се протест и завршити. Главна порука власти са трга је била да их се не плаше.

Протест се одржава и на платоу испред Српског народног позоришта у Новом Саду где су говорили један од лидера Савеза за Србију Јанко Веселиновић, балерина Бојана Леко и студент Никола Сибинчић. Јанко Веселиновић је започео свој говор речима да у Србији данас влада медијски мрак, наводећи да је он знатно гушћи у Војводини него у другим деловима Србије. Изнео је да би први задатак будуће, нове Владе морао да буде одузимање националне фреквенције ТВ Пинк.

Тражимо слободну РТВ, поред слободног РТС-а, тражимо слободну Радио-телевизију Војводине… Бујошевић је послао Жандармерију на нашу децу, да ли ће и Копривица посегнути за његовом идејом“, рекао је Веселиновић.

Балерина Бојана Леко се осврнула и на обраћање патријарха Иринеја у Нишу, који је на централном обележавању 20. годишњице од почетка бомбардовања, говорио и о протестима. „Он треба да зна да није посао пастира да стадо дели, већ да га окупља и усмерава. Он је, нажалост, само велика брука и срамота вере и времена у коме живимо. Он је тај који треба да чини све у интересу народа. Данас је то народ који је изневерен, гладан, опљачкан, понижен… Он је тај који треба да стане на страну народа, који је једним делом застрашен, уцењен, и који је управо из свих наведених разлога, на улицама“, навела је Леко.

Репортерка Н1 јавља да ће се протестна шетња у Новом Саду завршати испред зграде РТВ, где ће одржати тзв. Грађански дневник, као и прошлог петка, у којем ће говорити о темама о којима, како кажу, РТВ ћути. Овог пута говориће о штрајку у пошти, говориће о апотеци Нови Сад која је у тешкој ситуацији и за коју је расписан јавни позив јер је план да буде стављена под концесију, и о захтевима коју су поднели руководству РТВ, а које их је све одбацило.

Смедеревци су се окупили на платоу код Карађорђевог дуда, а обраћа им се се градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и студент Никола Ђурић.

Испред Завичајног музеја у Сокобањи говорници су потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић и глумица Јасмина Радовановић.

На протесту у центру Ивањице говоре историчар Мишо Марковић, бивши градоначелник Ужица Јован Марковић и представник Удружења малинара западне Србије Раденко Марић.

Контрамитинг у Крушевцу?!

Грађани су се окупили и испред Дома културе у Бору где се обраћа посланик Социјалдемократске странке Константин Самофалов.

Још један протест је почео и код споменика Степи Степановићу у Чачку, где говоре војник Војске Југославије на Кошарама Слободан Ненадић, пуковник у пензији Драган Крсмановић, колумниста Александар Бећић и члан Демократске странке Срђан Миливојевић.

КИКИНДА: Након тешког времена долазе падавине, а потом следи разведравање

На осмом протесту „1 од 5 милиона“ пред око 300 окупљених Кикинђана говорили су новинар Саша Микић, млади економиста Иван Олајић и народни посланик Марко Ђуришић, јављају репортери Кикиндских новина.

Некадашњи спортски новинар РТС-а прочитао је вести у „Слободном дневнику“ који су организатори увели као, како су рекли, алтернативу правом Дневнику РТС-а на којем се праве вести не чују.

Након вести о политичким и економским догађајима у земљи и граду, Микић је „Дневник“ завршио временском прогнозом.

„И у наредним данима очекује нас тешко и тмурно време, из којег ће се убрзо изродити падавине, и тек након тога ће доћи до разведравања“, објаснио је Микић.
Фото: Кикиндске новине

Народни посланик Социјалдемократске странке, Марко Ђуришић, констатовао је да након седам година власти Александра Вучића нема никаквих назнака да је дошло златно доба.

„Обећали су борбу против корупције и криминала, а ми данас имамо никад већу корупцију и никад већи криминал. Томе морамо да станемо на пут и позивам вас да се окупимо 13. априла у Београду, свих пет милиона нас, и да поручимо Вучићу да је његово време истекло“, поручио је Ђуришић.

Потом је протестна колона прошла стандардном трасом централним градским улицама, уз музику са разгласа и без иједног инцидента.

На 11. протесту у Зајечару говорили Драгана Рашић, одборница и Лазар Ђуровић из Народне странке.

Са Тргу глумаца у Крушевцу кренула је протестна шетња под слоганом „Држава, то смо ми, а не он“.

Лесковчани су се окупили код Културног центра где говори музичар и писац Марко Шелић Марчело.

Суботичани су се окупили испред биоскопа „Јадран“, где говоре лекар Петер Червенак и студенткиња медицине Сања Надлачки.

На платоу испред Рударске чесме у Лазаревцу говоре професор Факултета политичких наука у Београду Чедомир Чупић и адвокат Владимир Вучинић.

Протест се вечерас одржава и испред Градске куће у Ужицу где се обраћа лидер Двери Бошко Обрадовић и посланик Народне странке Мирослав Алексић.

Протест је најављен и у Горњем Милановцу где говоре професорка Србијанка Турајлић и глумица Мирјана Карановић.

ВРАЊЕ: Вучићу, лопове, готов си!

Будите спремни да када дођете у ваш и наш престони Београд 13. априла нема повратка у Врање док не завршимо оно што сте ви овде започели, али и грађани Србије у више од сто општина“, поручио је окупљеним грађанима Врања на десетом протестном скупу „1 од 5 милиона“ Никола Јовановић, одборник у Скупштини Града Београда, јавља дописник Данаса Војкан Ристић.

„Наш скуп у Београду је скуп за слободне изборе у року од шест до девет месеци, скуп за оставку јуловског дезертера на месту министра одбране, министра финансија који има 45 рачуна у иностранству, председнице владе и парламента“, рекао је Јовановић.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је вечерас у Врању на протесту „Један од пет милиона“ да председник Србије и СНС-а Александар Вучић „блефира“ најавом да ће 19. априла одржати контрамитинг у Београду.

„Реч је о чистом блефу. Искључива сврха најаве контрамитинга је подизање пољуљаног морала Вучићевих симпатизера и могуће је да тог митинга на крају неће ни бити“, рекао је Јовановић, наводи се у саопштењу Народне странке.

Јовановић је оценио да је смешно да Вучић, који је морао да шаље 70 аутобуса у Смедерево на свој митинг, сада прети Београђанима великим митингом у престоници.

Окупљенима се, преносећи поздраве из Новог Сада, обратио и Мирослав Васин наглашавајући да од „свеопштег благостања млади одлазе из Србије, радници раде за тридесетак хиљада динара, а пољопривредници свој паорски посао сматрају неисплативим“.

„Не желимо тај Вучићев мед и млеко и зато морамо да мењамо, а прилика за то је 13. април, када ћемо у историју послати власт лажи и обмане“, рекао је Васин.

Протестна колона је у пратњи добошара уз звуке пиштаљки, прошетала новом трасом у центру града скандирајући „Готов је“ и „Вучићу лопове“.

„Београђани су добри домаћини и сви су 13. априла добродошли. Позивам вас да заједно искажемо незадовољство због лошег живота у Србији и протестујемо због непоштених изборних услова који нас онемогућавају да пробамо нешто друго и изаберемо бољу власт од ове“, рекао је Јовановић.

Шетње у Лебану, Власотинцу, Прокупљу, Пироту и Бабушници

На истом месту – испред Дома културе, од 19 сати, окупиће се незадовољни грађани Лебана. Демонстрантима ће се, пре протестне шетње, према најавама организатора, обратити лидер Левице Србије Борко Стефановић.

Власотинчани девето окупљање најављују за 18 сати испред општинске зграде, а овог пута на протест позивају и председника Општине Зорана Тодоровића, пишу Јужне вести.

Тодоровић сам тврди да свакодневно разговара са грађанима. Ми га сада јавно позивамо да дође и разговара и са грађанима који нису задовољни радом локалне власти – кажу организатори.

Како би још једном указали и подсетили на све лажи и неиспуњена обећања Александра Вучића, грађани Прокупља ће се и ове суботе, од 19 сати, окупити на Тргу топличких јунака. Засад нема информација да ли ће се и ко обратити окупљеним грађанима.

Протест „1 од 5 милиона“ наставља се и у Пироту, а након што се прошле суботе Пироћанцима обратио председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић, организатори засад не најављују говорника. По устаљеном обичају, грађани ће се окупити у 18 сати и шетаће пешачком зоном до чесме Гушевица и назад.

На платоу испред Дома културе од 18 сати окупиће се и Бабушничани. Иако, како кажу, и даље немају одговоре на своје локалне захтеве, кажу да од протеста неће одустати.