Прочитај ми чланак

ПРОДАЈА ДИПЛОМА ЦВЕТА: Студирали економију, а докторирали медицину

0

Медицинском факултету у Крагујевцу недостају прецизни критеријуми уписа на докторске студије. Највиша звања стичу и дипломци који нису школовани за ову област

Невладина организација „Академска мрежа“ упутила је писмо Националном савету за високо образовање у коме упозорава на корупцију на Медицинском факултету у Крагујевцу, где, како они наводе, продаја докторских диплома – цвета.

– Последња у низу која је незаконито докторирала је Биљана Јаковљевић, супруга декана Владимира Јаковљевића. Она је завршила Високу медицинску школу, затим Педагошки факултет, а после тога докторске студије на Медицинском факултету у Крагујевцу. Сада предаје на Високој медицинској школи у Земуну – наводи се у писму „Академске мреже“.

Они истичу и пример Милета Деспотовића који је, како тврде, такође завршио Високу медицинску школу, па Економски факултет на „Мегатренду“ у Зајечару за само годину дана, а затим докторирао на Медицинском факултету у Крагујевцу и сада предаје на Вишој медицинској школи у Ћуприји.

– По закону не могу да се упишу докторске студије на Медицинском факултету, без дипломе Медицинског факултета, а посебно не може ако сте завршили Економски на „Мегатренду“ за свега годину дана – објашњавају у „Академској мрежи“.

Декан Медицинског факултета у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић, са друге стране, каже да је све било по закону и да у случају његове супруге није прекршен ниједан пропис.

– Све што наводе су неистине – каже професор Јаковљевић. – Моја супруга је завршила Високу медицинску школу у Београду, затим уписала мастер студије на Педагошком факултету у Јагодини, уз положену разлику у испитима, а након тога је уписала докторске академске студије на Универзитету у Крагујевцу, и докторирала на предмету Експериментална примењена физиологија у спортској медицини. Она је тај рад одбранила 22. фебруара пред међународном комисијом и на енглеском језику. Она сада предаје, није лекар и не лечи људе.

„Академска мрежа“ у свом писму „прозива“ и Дејана Митрашиновића, директора Више медицинске школе у Земуну на којој предаје Биљана Јаковљевић. Они наводе да је и Митрашиновић докторирао код мужа Биљане Јаковљевић.

Митрашиновић каже, за „Новости“, да је Биљана Јаковљевић запослена хонорарно, није у сталном радном односу и да је приложила регуларну диплому за посао који обавља.

– Њену диплому издала је акредитована установа и то је нама довољно, она предаје предмет Здравствена нега – каже Митрашиновић. – Ми не морамо да имамо увид у раније дипломе, па не знам шта је завршила пре докторских студија. Она је сарађивала са нашом школом и пре него што је докторирала.

У Националном савету за високо образовање тврде да нису добили писмо „Академске мреже“.

Проф. др Миодраг Поповић, кога је Национални савет раније задужио да испита случај Милета Деспотовића који је после завршеног менаџмента у Зајечару докторирао на крагујевачком Медицинском факултету, каже да ни Креагујевачки универзитет ни Медицински факултет нису тада имали правилнике који регулишу упис на докторске студије.

– Међутим, они су тада поднели захтев за акредитацију у коме у делу који се односи на докторске студије треба

да се наведу критеријуми и ту пише да се на докторске студије могу уписати студенти који су завршили медицинске науке – наводи проф. Поповић.

ПОСАО ЗА ИНСПЕКЦИЈУ

Професор Миодраг Поповић истиче да би проблемом докторских студија на Медицинском факултету у Крагујевцу требало да се позабави просветна инспекција.

– Они су тамо били више пута, али се нису бавили овом темом – каже проф. Поповић. – Проучио сам све правилнике и ниједан није регулисао ко се и како може уписати на докторске студије Медицинског факултета у Крагујевцу и испоставило се да тај део није био прецизиран – каже проф. Поповић за наш лист.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!