Прочитај ми чланак

ЗА БАНКЕ СУ ОНИ РОБОВИ: Задужени у ’швајцарцима’ настављају протест испред суда

0

Удружење за заштиту корисника банкарских услуга "ЦХФ Србија" наставило је и данас протест испред Врховног касационог суда у Београду, одакле, како кажу, неће отићи док се представници те институције не изјасне о проблему са исплатом кредита у швајцарским францима (ЦХФ), односно док не изнесу став да ли су кредити у францима ништавни или не.

Удружење за заштиту корисника банкарских услуга „ЦХФ Србија“ наставило је и данас протест испред Врховног касационог суда у Београду, одакле, како кажу, неће отићи док се представници те институције не изјасне о проблему са исплатом кредита у швајцарским францима (ЦХФ), односно док не изнесу став да ли су кредити у францима ништавни или не.

Рок који су задужени у швајцарцима дали Врховном касационом суду да се изјасни истиче данас, а ако одлуке не буде било, најављена је радикализација штрајка. У току је састанак трочлане делегације удружења „ЦХФ Србија“ са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, кога је Влада Србије делегирала да преговара са представницима удружења.

Испред Врховног касационог суда данас се окупило знатно више људи него претходних дана. Њима се обратила Снежана Пантић Аксентијевић. Њена породица је јуче принудно исељена из стана на Новом Београду, након што је стан у новембру прошле године продат на аукцији, како би банка наплатила дуг из стамбеног кредита у швајцарским францима.

Она је са разгласа поручила да наставља своју борбу.

„Сви смо на истој страни и надам се да ћемо истрајати у својој борби, јер још увек верујем у институције система. Имам наду да ће држава нешто да уради да помогне нама који робујемо кредитима у швајцарцима“, рекла је Пантић Аксентијевић.

Врховни касациони суд је 25. марта био блокиран на неколико сати, јер грађани задужени у швајцарцима нису дали запосленима да изађу из зграде. Чланови удружења су тог дана послали писмо председнику Србије, премијерки и министру финансија тражећи хитан састанак, а Александар Вучић им је тад поручио – спреман је да погледа њихове проблеме, али он за њих није одговоран.

„Корисницима кредита у швајцарским францима није потребна помоћ већ поштовање закона и њихова брза и ефикасна примена, иста она која се примењује у Закону о извршењу, када је градјанин дужник према банци“, указало је Удружење банкарских клијената Ефектива у писму председнику Вучићу.

Протест грађана задужених у швајцарским францима почео је 21. марта испред Врховног касационог суда. Њихови захтеви су да се кредити врате у првобитно стање, односно да се искључи индекс и да то буду динарски кредити. Такође, од Врховног касационог суда траже да се убрза доношење пресуда које се односе на кредите грађана задужених у швајцарским францима, као и да се суди према пракси Европског суда.

Од Врховног касационог суда захтевају и да се донесу привремене мере којима би се онемогућило да банке задуженим грађанима одузимају некретнине док су судски спорови у току.

У удружењу подсећају да је Врховни касациони суд обећао да ће све те предмете решити до 1. октобра прошле године, и да ће на основу тога међустепени судови знати шта треба да раде. То се, истичу у удружењу, до данас није догодило. Такође, председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије предат је Предлог закона о динаризацији свих кредита.

Један од чланова удружења, професор економије Ивица Стојановић који има у кредит у швајцарцима,све време протеста штрајкује глађу испред зграде суда.

„Да учиним оно што је последње, мислим на штрајк глађу, да ме у животу не гризе савест да нисам учинио све што сам могао да не би моја деца сутра морала и они да плаћају. Јер механизам је тако монструозно направљен, да би то и унуци и праунуци отплаћивали, докле душу не узму“, истиче Стојановић, који је због штрајка глађу 25. марта завршио у Хитној помоћи, али је штрајк наставио.

Иако су од 2016. године одржали низ протеста, а нека од удружења грађана и месецима камповали испред зграде Владе Србије, договора са државом до данас нема. Србија је, уз БиХ, једина земља која није решила проблем грађана задужених у швајцарским францима.

Пресудом Европског суда из 2017. године у вези кредита у швајцарским францима Ц-186/16 у Румунији, потврђено је да су финансијске институције и пословне банке, биле дужне да потрошаче обавесте о свим економским последицама и ризицима у време када су такве кредите нудили на тржишту, а што оне нису учиниле. Ова пресуда била је историјска за велики број дужника у европским земаљама које су пратиле праксу Европског суда, но Србија то није учинила.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!