Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЗА АУСТРИЈСКИ ОРФ: Већ пет месеци нема напретка у дијалогу са Приштином

0

Председник Србије Александар Вучић објаснио је, у интервјуу аустријском јавном сервису ОРФ, да је, на седници Председништва СНС био уздржан по питању расписивања ванредних парламентарних избора, пре свега због државних интереса

Председник Србије Александар Вучић објаснио је, у интервјуу аустријском јавном сервису ОРФ, да је, на седници Председништва СНС био уздржан по питању расписивања ванредних парламентарних избора, пре свега због државних интереса.

Вучић је, у интервјуу који је целини у на свом фејсбук профилу објавио дописник ОРФ-а из Београда Кристијан Вершиц, објаснио да су два разлога за то што је био уздржан:

„Први је што не желим да затворимо врата потенцијалном дијалогу са Албанцима, уколико укину таксе. Сматрам да је разговор и поксусај решавања косовског проблема од кључног значаја за будућност Србије. Други је да желимо да покажемо пуну стабилност целом свету, озбиљност и одговорност. Боримо се за различите врсте инвестиција“, објаснио је Вучић на питање зашто је био уздржан и има ли то везе са, на пример, доласком Фолксвагена.

„Још неко време ћемо чекати Албанце, борићемо се за инвестиције и смањивање незапослености и онда ћемо донети одлуку“, додао је и подвукао да ће то бити у скорије време.

Када је реч о Косову, упитан да ли је у последња три месеца било помака и да ли има „светла на крају тунела“, Вучић је одговорио да нема шта ново да каже.

„Већ пет месеци, од када су уведене таксе против Србије, никакав напредак не постоји. Албанци не желе разговоре, донели су чак и платформу против дијалога. Нисам оптимистичан, али се уздам у западне земље које могу да изврше притисак на Албанце да своје противправне одлуке промене. Ако се то не деси, добро је да сачувамо мир, иако то неће бити лако“, казао је председник.

На питање да ли се положај Србије, две деценије од почетка НАТО бомбардовања променио, Вучић је указао да је Србија, од светске парије, постала земља са много више пријатеља и могућности за разговоре, земља која се налази на европском путу.

„Србија има право на своје интересе, има право то и да тражи и испуњава, да се понаша као суверена и самостална држава, која је на европском путу на којем има обезу да испуњава европске норме. Јесмо ли увек најуспешнији? Волео бих да смо бржи и ефикаснији. Задовољан сам поштовањем које Србија има, али и које Србија другима показује и већима и мањима“, нагласио је он.

На констатацију да се, поводом 20-те годишњице почетка НАТО бобардовања, у медијима мало могло прочитати о грешкама тадашњег руководства, које је водило ка тој акцији бивших савезника, Вучић је подсетио да је у Нишу рекао да не постоји ништа што може да оправда агресију коју је НАТО спровео.

„Мислим да то никада више НАТО и нико други не би урадио. Не желим да оправдам НАТО агресију. Али, нема никакве сумње да ми нисмо увек радили најбоље ствари и имали прави избор. Нема сумње да људи који су водили Србију у том тренутку нису добро рачунали са последицама и свим што ће да се догоди. То нема везе са оправдавањем НАТО агресије, која не може да се опрада. Као што бисте рекли сада да је крив Небојша Стефановцих што су неки упали у РТС, лупали стакла, тестером претили. Нисмо поставили довољан број полицајаца, јер коме би пало на памет да ће неко да се понаша тако неодговорно и руши све пред собом. Тако је и у овом случају. Србија је морала да се понаша одговорније, али не сноси кривицу за НАТО агресију. Људи знају ко је убијао“, подвукао је он.

Вучић је указао да се као премијер и председник трудио и трудиће се да Србија више никада не буде у таквој позицији.

Што се односа са Западом тиче, Вучић је подсетио да се Београд налази на европском путу, да Србија 68 одсто трговинске размене има са Европом, уз 15 одсто са земљама које су на путу ка чланству у Унији, као и да жели да припада том типу друштва, али и да има добре односе са Русијом.

„Европа треба да каже жели ли Србију. Када чујем причу о владавини права, а знам да је у неким земљама ЕУ лошије стање, знам да то није прави разлог, јер увек брзо пређемо на питање Косова, о чему претежно разговарамо са свима. Треба Европа да каже шта жели од Србије, да ли нас види као свој део. Државна секретарка у Министарству спољних послова Француске приликом посете Србији рекла је да скептицизам преовлађује у земљама ЕУ и да је тешко очекивати у нарендом периоду ширења. Какву реакцију после тога очекујете од Срба, иако је у реду што је рекла стину. Да кажу хвала што нас не желите? Рећиће имамо пријатеље и на другој страни. Не мозтете да се љутите због тога“, рекао је он.

Вучић је казао да Србија стално слуша да мора да уради „ово и оно“, а није одговорила реципрочно на таксе, платформу Приштине, неформирање ЗСО, на одлуку о формирању војске.

„Је л’ неко рекао хвала на уздржаности? Једино што је речено је ‘позивамо обе стране’ на нешто. Не можемо да трпимо такво лицемерје“, критиковао је даље.

Поводом демонстрација опозиције подсетио је да је био суочен са протестима и раније, то јест 2014, 2016 и 2017.

„Свако има право да демонстрира, јер смо слободна, демократска земља. Радите шта год вам је воља, чак кршите закон, али немојте само насиље да примењујете. Полиција се није ни појављивала, није интеревенисала. Онда су починили насиље и ушли у РТС, па су починили насиље и овде у намери да ограниче мени кретање. Њихов проблем је што се не плашим. Рекао сам и то јутро да нећу да разговарам сам онима који имају само лични интерес, који предстваљају тајкунску заједницу у Србији, са једним фашистом. Оно што они раде нису радиле ни СА јединице. Наведите ми где је то неко дошао на идеју да заменику градоначелника забрани кретање… Они се тиме поносе. То је Јобик једанпут поскушао и нико више“, објаснио је он.

Вучић је казао да нема о чему да разговара и преговара са њима.

„Мој посао као председника по Уставу је да после избора са онима који добију гласове народа разговарам ко ће да формира владу. О чему да разговарам са неким ко иде на улицу зато што Ðилас има много пара, а волео би још више, као и Јеремић. Због чега и о чему, на коју тему? Коју идеју имају? Шта мисле о Косову ? Кажите грађанима и људима у Европи. Не мисле ништа. Мисле само да буду против апсолутно свега што предложимо, свих компромиса. Ко је допринео косовској незавиности? У њихово време отишла је и Црна Гора. Крив сам што сам отворио 200 фабрика а они затворили 3.000. Је л“ истина да је привредни раст прослсе године био 4,4 одсто, да имамо суфицит у буџету, да смо смањили незапосленост на око 12 одсто, да смо преокренули трајекторију јавног дуга? О чему да са вама преговарам? О томе да бисте могли да пљачкате или да се плашим и тресем од страха што на три метара нешто вичу и заурлају?“, упитао је он.

Подвукао је да је изабран да штити интересе народа, те да је председник свих грађана, а не мале групе која шета, и која то не чини у посебно великом броју.

Замолио је дописника ОРФ да присуствује 19. априла окупљању у оквиру кампање „Будућност Србије“ у Београду да види колико људи ће бити више од оних који су само гласни.

Упитан за медијску ситуацију рекао је да нема утисак да се она погоршала, али и додао да је спреман да разговара и види шта може да се уради.

„Реците да ли је неко нападанији у медијима у Србији, да против неког има више текстова него што има против мене у Недељнику, Времену, НИН-у, Блицу, најутицајнијим дневним и недељним новинама. Имате цела два канала који се налазе под редним бројем 1 и 2 који ништа друго не раде већ воде 24-очасовну кампању против мене“, констатовао је он додајући да је прича да наводно врши притисак на медије извињење опозиције својим бирачима зато што су непособни да га победе аргументима и програмом.

Увек ће, према његовим речима, рећи да је то због стања у медијима, и додао да то говоре у ери друштвених мрежа, када је 83 одсто грађана Србије на тим мрежама.

Осврнуо се и на медијску стратегију, за коју је казао да је усвојена и да је неопходна имплементација.

Указао је да није директно учествовао у изради, али да претпоставља да су уважене све примедбе свих оних који нису задовољни тренутном ситуацијом око финансирања, те да има за циљ да направи једнаке услове за све.

Истакао је да је важно да има мање поларизације у медијима и више објективнијег приступа.

Упитан да ли су кажњени нападачи на новинаре, као што је председник општине Гроцке, Вучић је подсетио да је у том случају то лице провело 45 дана у притвору, и да му иде процес по убрзаном поступку.

„Држава је све урадила у том случају, иако није било лако открити четири круга људи. Мејдутим, да ли су кажњени они који су тукли новинарке Пинка које им се не свиђају, попут Бошка Обрадовића? Још чекамо да видимо када ће бити кажњени, а песницама су их тукли“, додао је он.

Када је реч о одласку становништва у иностранство, рекао је да људи немају више стрпљења, као и да имамо већ хиљаде и хиљаде породица које живе у Аустрији или Немачкој, које су у стању да доведу нове људе, који желе тако да помогну, али и да не буду усамљени.

„То је широки социјални, демографски и сваке друге врсте проблем. Надам се да за неколкико година драматичнијим поправљањем стандарда, можемо против тога да се боримо. У Србији је плата била 329 евра, а данас је 462, што је раст од 40 одсто, али и даље мало и недовољно у поређењу са Аустријом где могу да добију по 2.000 и 3.000 евра“, објаснио је он додајући да је то нормално у ери глобализације, и да је даљи фактор што има много Срба тамо који придошле пријатељски дочекују.

Упитан за регионалну сарадњу оценио је да није лако говорити на ту тему, јер су сви на Блакану научили да причају оно што Европа воли ца чује да је она добра, али да је суштина да сарадња није на највишем нивоу.

„Много проблема има између нас, плашим се и много сујете, а надам се да Србија није најлошији пример по том питању. Много тога смо прећуткивали што је о Србији говорено желећи да градимо боље односе. Будућност видим у регионалној економској зони, у јединственом тржишту, потпуној слободи кретања људи, капитала, услуга. То је једини начин и тада би Балкан могао да постане једна врста економског мотора. До тада, плашим се, да ћемо имати све већи одлив људи. Јер Балкан од силног јунаштва свих нас постаје празна територија без икаквог значаја. Брда и планине су лепе за фотографије, али без људи не значе ништа. Надам се да ћемо разумети да само заједно можемо да идемо напред“, закључио је Вучић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!