Прочитај ми чланак

НИКО НИЈЕ ОДГОВОРАН: На деоници Коридора 10 код Просека, рупа уместо аутопута ФОТО

0

На још неотвореној деоници Коридора 10 код нишког села Просек уместо скоро завршеног ауто-пута сада је велика рупа. У "Коридорима Србије" кажу да испитују чија је одговорност, а портал Јужне вести сазнаје да је проблем лоше земљиште на којем је пут грађен. Стручњаци тврде да на њему није смело ни да се гради.

Читав вишеметарски земљани насип између моста и надвожњака на неотвореном делу Коридора 10 код Просека недалеко од Ниша је уклоњен.

Најпре је августа 2018. попуцала деоница ауто-пута на улазу код села Просек, да би након писања Јужних вести кренула реконструкција. Сада је између два моста на овом делу Коридора огромна рупа. Радници грчке фирме Терна уклонили су насип, а са моста на Нишави и земљана косина као и камена облога. У Коридорима Србије истичу да се ради о проблематичних 150 м пута.

Није реч о извођењу радова на мосту, већ су у току радови на изради новог насипа између горе наведена два моста. Након изградње новог насипа, биће изградјена нова коловозна конструкција и монтирана саобраћајна сигнализација – наводе у Коридорима.

У овом јавном предузећу додају и да ће се током радова откривати и ко је одговоран за пропуст у изградњи ове деонице.

Стручни надзор и акредитоване лабораторије ће јасно утврдити да ли су пукотине на асфалту настале због грешке извођача или је пројектант узео погрешне параметре тла приликом израде пројекта. Наведено отклањање недостатака је у гарантном периоду – истичу у Коридорима.

Међутим, колико ће трајати ови непредвиђени радови, у Коридорима нису прецизирали.

Грађевински инжењер Данијел Дашић истиче да је највероватније реч о пропусту извођача радова који није испитао земљиште пре него што је кренуо са изградњом Коридора.

Овде је реч о мањку радова на испитивању квалитета подлоге – истиче Дашић.

Подсетимо, на самом улазу на деоницу будућег Коридора 10 од Ниша ка Пироту, која још није ни отворена, асфалт је попуцао и већ је био крпљен. Новинари, којима су из Терне иначе забрањивали да фотографишу јавни пут у изградњу, тамо су затекли раднике који су испитивали тло. У Коридорима Србије рекли су да су се рупе појавиле још јуна 2018. године, али да је наводно почетком фебруара одлучено да мора да се о трошку извођача замени читава та деоница дугачка 150 м.

Грађевинари који су желели да остану анонимни сматрају да је за пукотине крива асфалтна подлога која је изграђена од лошег камена.

Иначе, овај део пута званично је завршен још 2016. године, али њиме не пролазе возила јер нису завршени планирани тунели. Те године га је „свечано“ обилазио и председник, а тада премијер Србије Александар Вучић, заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном.