Прочитај ми чланак

БОРИС ТАДИЋ: Зашто нисам био на протесту испред Председништва

0

Упад у РТС је неконтролисани инцидент легитимног начина протеста, који је Вучић искористио за замену теза, оцењује у интервјуу за „Блиц“ лидер СДС и бивши председник Србије Борис Тадић.

Дан после одлуке о уједињењу са ДС, говори о том кораку, али и зашто је био на протесту приликом упада у РТС, а не и испред Председништва.

Шта очекујете од уједињења са демократама?

– И оперативно и политички компактну и јаку политичку организацију која има капацитет да се супротстави Вучићевом режиму и понуди грађанима јасну политику за “дан после”.

Какав је осећај донети ту одлуку, с обзиром на околности под којима сте отишли из ДС?

– Осећај је сасвим природан с обзиром на то да околности под којима смо напустили ДС данас не постоје, а изворну мисију ДС никада нисам ни напустио.

Упад у РТС, уношење моторне тестере и пробијање ограде испред Председништва дан касније за вас је – грешка или легитиман начин протеста?

– И једно и друго – неконтролисани инцидент легитимног начина протеста, који је Вучић искористио за замену теза. Да вас подсетим, ови протести су почели као отпор вишегодишњем насиљу ове власти, а не опозиције. И уместо да одговори на захтеве незадовољних грађана који месецима протестују, Вучић се практично изругује њиховим протестима правећи паралелну кампању о насиљу опозиције и протестаната. Као и увек, за њега је напад најбоља одбрана, као и дрипачка примена Гебелсових техника. Протести су почели након разбијања главе Борка Стефановића, што је практично био покушај убиства од стране његових батинаша, а сада тај исти Вучић оптужује нас за насиље због разбијања једног стакла на РТС. Дакле, да би се заборавила разбијена глава Борка Стефановића, он прави хистерију због разбијеног стакла на РТС. То није само замена теза, већ чиста логика уличарског криминала. И све време исти провидни принцип – оптужи друге за оно што сам радиш. Вучићу ће се испунити жеља да буде забележен у историји, али не као Перикле, што он покушава да буде најављујући “златно доба Србије”, већ као Нерон, иза чије је лудости и бахатости остао само гареж.

У суботу сте били испред РТС, али не и дан касније на камиону и испред ваше некадашње канцеларије. Зашто?

– Па није битно да увек сви будемо на истом месту. Битно је да будемо тамо где смо најкориснији у датом тренутку.

Да ли је можда погрешан утисак да сте свесно изабрали да будете у другом плану?

– Бирам да будем у оном плану из ког могу највише да допринесем успеху онога за шта се сви заједно боримо, а то је обарање Вучићевог режима. Важно је да као бивши председник Србије марширам раме уз раме са грађанима, а то за мене свакако није други план.

Ухапшени су средњошколаци због упада у РТС, њихови школски другари кажу да су Павла Цвејића (18) злоупотребили и власт и опозиција. Јесу ли у праву?

– Власт је ту децу свакако злоупотребила представљајући их као насилнике и обрачунавајући се тако с њима, да би приказали да је опозиција насилна, односно да би тиме прикрили сопствени насилнички карактер. Не знам како је опозиција могла да их злоупотреби, будући да тај упад у РТС нису планирали и организовали ни опозиција ни организатори протеста, већ је била спонтана акција појединаца. Једина улога опозиције у томе била је борба да се та деца пусте на слободу и да уместо њих буду ухапшени лидери опозиције. Не сећам се да су Вучић и тадашњи радикали икада преузели тако одговорност за стварно насилничке протесте које су они организовали као опозиција, а који су резултирали и смрћу младог човека нахушканог да упадне у америчку амбасаду у њиховој лажној одбрани Косова насиљем по Београду.

Како вам се чине захтеви које је СЗС поставио Вучићу? Зар није неразумно тражити да, рецимо, поднесе оставку, а власт је добио на изборима?

– Прво, то нису захтеви СЗС, већ целокупне истинске опозиције која се редовно састаје и сарађује. Важно је да ли сте власт добили на изборима, али од тога је важније на каквим изборима. И ту је суштинска разлика између легалности и легитимности сваке власти, а за демократију легалност је само нужан, а легитимност је кључни услов. Без регуларних изборних услова, а од 2012. их немамо, нема ни легитимних изборних резултата. У том смислу, суштински нема разлике између захтева за признањем изборних резултата Петог октобра и данашњег захтева за одржавањем избора у фер изборним условима. И једно и друго је одбрана изборне воље и основних принципа демократије.

Сматрате ли и даље да би приликом формирања неке будуће власти могли склопити савез са странкама које су и сада у власти, попут СПС?

– Волео бих да будућа демократска проевропска власт не мора да прихвати компромисе које сам ја морао одржавајући Србију на европском путу, али, нажалост, то није питање жеља, већ реалности изборне математике.

Очекујете ли да ће бити превремених избора ове године?

– То зависи искључиво од Вучића, а он такве одлуке доноси спрам личних и страначких, а не државних интереса и потреба.

Ако их буде, да ли сте за њихов бојкот или не?

– Захтев иза ког смо сви стали је јасан – бојкот избора под оваквим изборним условима. Опозиција захтева расписивање избора шест-девет месеци од успостављања околности у којима је могуће одржати фер изборе, а то се, пре свега, односи на слободне медије, транспарентност финансирања, егзистенцијалног уцењивања бирача и одсуство Вучићевих батинаша из изборног процеса.

Страни званичници махом сматрају да 2019. може да дође до решења односа између Београда и Приштине. Јесу ли они превише оптимистични?

– То није питање оптимизма, већ очекивања да Вучић испуни обећање о сервилности које су он и Николић дали пре 2012. У протеклих седам година режим је све време испуњавао делове тог обећања, спроводећи истовремено на домаћем терену пропаганду у којој предају легитимних националних интереса на Косову покушавају да представе као нужност наслеђену од бивше власти, а поразе своје косовске политике као победе од 5:0.

Како гледате на идеју о разграничењу, за коју се залажу и Дачић и Вучић?

– Као удицу за наивне, јер нико не зна шта подразумева та идеја.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!