Прочитај ми чланак

РСЕ: Да ли је почео Вучићев пад?

0

Коментаришући грађанске протесте у Србији, професор Факулета политичких наука у Београду Чедомир Чупић очекује да ће се они сада интензивирати, јер је "власт кренула у нешто што бих ја назвао глупошћу", пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Ко би бранио Вучића?

– Власт је хапсила и оне учеснике протеста који нису ништа насилно урадили. Она стално говори о моторној тестери, која је унета у зграду Радио телевизије Србије, али она је донета као симбол који подсећа на сечу стабала у Београду којом се угрожава животна средина – наводи Чупић.

– Овде је један човек власт, то је Александар Вучић. Он је поручио учесницима протеста: може и пет милиона да вас се окупи – ниједан захтев вам нећу испунити. Другим речима, њему смета пет милиона, можда би врло добро управљао Србијом са оних преосталих два милиона. То је опасна изјава. Многи су рекли да је он то изјавио у афекту, али није то био афект, то је његово мишљење. То је у ствари изазвало ове протесте – додаје он.

– Протести неће стати, чак и ако једног тренутка буду прекинути. Ако се ништа не реши до лета, можда ће тада бити прекид, али ће они од јесени поново бити настављени. Грађани који излазе на улице у ствари бране европске вредности. Ми смо изгубили демократију јер су на власт дошли људи који су деведесетих година радили ужасне ствари. Вучић је 1999. по хитном поступку кажњавао медије, то је човек који је учествовао у насилним акцијама током разних демонстрација – каже Чупић.

– Ако на улице изађе 300-400.000 људи, нема тог човека који може да опстане. Неће га сменити грађани, него његови људи. Када се нешто тако догодии, отказују институције. Нико не брани свог шефа, када на улице изађе огромна маса људи. Грађани треба да буду упорни, издржљиви, одговорни. Време и стрпљење увек доносе победу – каже професор Чедомир Чупић и закључује:

– Мислим да је почео Вучићев пад. То је су показала и ова последња хапшења. Он је припретио да ухапшени неће бити пуштени, а довољно је било да на улице изађу ученици само једне школе – Филолошке гимназије, па да Вучић у року од неколико сати промени одлуку. Онај ко тако брзо мења одлуке није сигуран, губи тло под ногама. Мислим да ће то све више и више да се догађа.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!