Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИК РУСКЕ ДУМЕ: Москва ће бранити право Београда на Косово и Метохију

0

Јевгениј Примаков, посланик руске Думе у интервјуу за "Новости": Улога Русије је да се доследно бори за безбедност Срба

СТАВ Русије према кризи на Космету је да ће подржати сваки захтев Београда према Москви. Нама је стало да се поштују права ваше земље на јужну покрајину и Русија је гарант да нећете изгубити у том процесу. Подржаћемо сваку одлуку вашег државног врха око судбине КиМ, ако се она донесе уз политички консензус и ако то решење не изазове грађански сукоб. Русији је најважнија имовинска и лична безбедност Срба на Косову и Метохији.

Јевгениј Примаков / Фото „Спутњик“

Овако, за „Новости“, говори Јевгениј Александрович Примаков, посланик Руске думе и унук чувеног шефа руске дипломатије и обавештајне службе Јевгенија Максимовича Примакова, једног од најзаслужнијих Руса за Кумановски споразум и доношење Резолуције 1244 у СБ УН.

Примаков се, за „Новости“, присетио „дединих прича“ како је вратио авион који је полетео из Москве 24. марта 1999, у последњем покушају да спасе Југославију од бомби.

– Враћање авиона је био симболичан гест и порука земљама НАТО да се Русија, иако ослабљена, не слаже са агресијом – каже наш саговорник.

* Како је то конкретно изгледало пре 20 година?

– Јевгениј Максимович Примаков је долазио у Београд и Милошевићу је доносио предлоге Москве, али и оне друге, које је Запад имао у том тренутку. Њихов однос је био пун поштовања и срдачности, веровали су један другом. Јевгениј Максимович је говорио Слободану како ће Србија и Русија моћи да „тргују“, односно где је реално да вас подржимо у захтевима и где би западне земље могле да попусте. Подсећам да је став НАТО 1999. био да се ваша земља сломи без алтернативе, да се одрекне Косова и да склони своју војску и полицију из покрајине. Резолуција 1244 је правна гаранција да је Косово део Србије и пример дипломатије компромиса који је створен да се етнички не очисте Срби са терена.

НАТО ЋЕ ПЛАТИТИ ЗЛОЧИНЕ

* КАКО гласи ваша порука са којом сте дошли у Београд? – НАТО је организација која крши и руши међународно право. То је агресивни војни савез који се базира на лажима и претњама војном силом. То што је НАТО урадио Југославији и наставља у другим земљама је злочин, и пре или касније, историјска правда ће бити успостављена. Земље чланице НАТО и сама организација, пре или касније, биће осуђени за многобројне агресије и злочине против међународног права. Мораће да плате репарације и Србији, Ираку, Либији, Сирији…

* Јевгениј Максимович је 2009. први говорио да је време да се размишља о разграничењу, тачније да Србима остане север КиМ и енклаве у којима живе?

– То је била позната идеја коју разматрају и дан-данас. И овде у Београду се то разматра. Став Русије је да Београд то треба да реши и такву одлуку донесе или не.

* У Србији се све више говори како наш европски пут нема алтернативу?

– Ви се налазите у Европи и у окружењу европских земаља. Економски живот је повезан са ЕУ. Србија треба да поштује свој интерес и ако донесе одлуку да уђе у ЕУ, мора да то учини уз своје услове. Видимо шта се десило са економијом, привредом Бугарске, која је потпуно уништена после уласка у ЕУ. не смете да дозволите такав однос. Подсетићу вас и да су својевремено европски функционери говорили да ће се Србија придружити ЕУ уз „ситне уступке“: када испоруче Караџића Хагу, испоштују заједничку политику ЕУ, уведу санкције Русији…

* Кажете да треба знати где су „црвене линије“?

– Треба разумети где је граница, где је компромис, где треба сачувати кичму. Ми бринемо за интересе српског народа, српску безбедност. Ако Србија уђе у ЕУ, под својим условима, онда ће то бити корисно за земљу.

* Да ли сматрате да би за нашу земљу решење било приступање БРИКС, или војном савезу ОДКБ?

– Не мислим да ствари треба поставити – БРИКС или ЕУ. Треба да сарађујете и са једнима и са другима. Ако Србија жели да се приближи ОДКБ, то јесте додатна могућност. Али, руководство Србије изабрало је пут војне неутралности, који има своје предности.

ПУТИН

* ДА ли вам је деда причао зашто је 2000. одлучио да повуче кадидатуру за председника Русије?

– Једноставно. Проценио је да је Владимир Владимирович Путин боље решење за Русију.