Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СЕ ВУЧИЋ УПЛАШИО: Неизвесно расписивање ванредних избора

0

Представници политичке сцене Србије не очекују да ће на данашњој седници Председништва Српске напредне странке бити донета одлука о расписивању ванредних парламентарних избора.

Извеснији сценарио од одлуке о превременом одласку на биралишта јесте да ће лидер напредњака и председник Србије Александар Вучић након састанка са осталим челницима странке “послати поруке намењене опозицији”, која је најавила велико протестно окупљање у Београду 13. априла.

Вучић је седницу Председништва СНС најавио у суботу, приликом обиласка зграде Радио-телевизије Војводине. Како је нагласио, говориће се о најактуелнијим питањима, укључујући изборе.

– С обзиром да Савезу за Србију, највећем опозиционом блоку тренутно не одговарају избори јер још није ојачао инфраструктуру на терену и да се СзС изјаснио да неће учествовати у изборној трци под тренутним условима за вођење кампање, Вучић ће, вероватно, наставити да плаши опозицију помињући могућност расписивања избора – сазнаје лист Данас.

Саговорници овог листа тврде да ће се већина функционера СНС изјаснити у корист изласка на ванредне изборе, али да ће Александар Вучић рећи да је “најпре потребно решити важне економске проблеме”.

Према незваничним сазнањима које је лист објавио, у СНС “доминира став да нема разлога за нервозу, упркос протестима ‘Један од пет милиона’ , јер је подршка грађана тој странци и даље стабилна – око 50 одсто, према недавним истраживањима, а њиховог главног коалиционог партнера у власти – Социјалистичку партију Србије подржава око 10 одсто грађана”.

Поједине дипломате тврде и да водећим западним земљама, укључујући САД и Немачку, не би одговарали превремени избори у Србији.

– Западу су од слободе штампе, поштених избора, људских права и демократије много важнији мир и стабилност и потписивање споразума Београда и Приштине. У опозицију немају поверења да ће закључити споразум са Косовом, јер су у њој и Двери, а и остали немају јасне одговоре и ставове у вези са признавањем независности Косова. Зато Вучић и даље има њихову подршку. Западне државе верују да је он кооперативан и да гарантује наставак разговора, односно постизање одрживог решења у односима Београда и Приштине – истичу представници дипломатских кругова.

Измене термина

Мада је првобитно било најављено да ће Вучић гостовати данас у 21 сат на ТВ Хепију, тај термин је касније преиначен и гостовање је одложено за уторак. Извори поменутог листа незванично сазнају да је таква одлука донета јер се данас од 20 сати и 30 минута емитује фудбалска утакмица Србија-Португал.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!