„БЕЛА СТРЕЛА“: Руска милиција ликвидирала без суђења највеће мафијаше 90-их?

0

Русија има популарну урбану легенду о осветницима у милицијској униформи који су бандитских 90-их година одлучили да избију клин клином, односно на криминалан начин решавали проблем раста криминала и убијали без суђења. За то не постоје ни сведоци ни докази, међутим многи и данас верују да је управо тако и било.

Верује се наиме у постојање „Беле стреле“, специјалнe јединицe милиције која је радила са дозволом „одозго“. Најпознатији мафијаши у земљи за њу нису били недодирљиви. А према другим верзијама била је то тајна организација бивших чувара реда.

Опасне деведесете

Распад Совјетског Савеза је изазвао страшну економску кризу и пад животног стандарда. Организоване криминалне групе су се појављивале као печурке после кише. Убиства и рекет су постали део руске свакодневице.

У међусобним окршајима су гинуле и познате вође мафије, али многи верују да је за нека убиства одговорна управо милицијска јединица која је одлучила да више не игра по правилима.

„Бела стрела“ се први пут спомиње 1998. На њу се пожало шеф мафије Тигран Петросјан, оптужујући шефа полиције у Смоленску Александра Ломтикова за убиство једног „бизнис партнера“ и нестанак другог.

Ломтиков и неки сарадници његовог одељења су тада ухапшени, али и ослобођени кроз месец дана због недостатка доказа. Петросјан је ликвидиран кроз две године, а за његово убиство нико није одговарао.

Државна стратегија?

Према једној верзији „Бела стрела“ је била државна операција против продирања мафије у политику и заузимања главних сировина земље. Верује се да је 1994. познати криминалац Отари Квантришвили смакнут јер се већ увелико бавио извозом нафте, дрвне грађе и обојених метала, а гајио је и политичке амбиције.

Квантришвили је имао своје људе на важним државним функцијама и било је немогуће ухапсити га и судити му за криминалну делатност.

Сергеј Тимофејев (Силвестер)

Исте године дигнут је у ваздух други познати шеф мафије Сергеј Тимофејев звани Силвестер. Нешто раније је и овај „бизнисмен“ почео да се бави нафтом.

Мафија се такође ослањала на мала и средња предузећа, а држава је губила огромне пореске приходе. Претпоставља се да је тајна милицијска јединица решавала све ове проблеме.

Народни осветници

Многи међутим верују да држава није одговорна за појаву „Беле стреле“, и да се ради о личној иницијативи официра милиције који су се уморили од корупције и неправде.

Као искусни чувари реда ови „народни осветници“ су отворили лов на главне мафијаше за које је закон био неписан. Криминалци су нестајали без трага, гинули у експлозијама или би их једноставно изрешетали на улици.

Саша Македонски (Александар Солоник)

Брисање трагова

„Бела стрела“ је такође провоцирала међусобне сукобе бандита, а верује се и да је један од најозлоглашенијих руских плаћених убица 90-их Саша Македонски (Александар Солоник) као бивши сарадник милиције имао везе са овом тајном организацијом.

1995. године Солоник је на спектакуларан начин успео да побегне из затвора, а затим из земље. Убијен је у Грчкој кроз две године.

1998. два члана Курганске криминалне организације убијена су у затвору у исти дан. Претпоставља се да су и они сарађивали са „осветницима“ и били спремни да сведоче против милиције.

Почетком 2000-их легенда о „Белој стрели“ је полако почела да пада у заборав заједно са бандитизмом.

И данас је питање ко је ликвидирао многе познате мафијаше тих година, а нема ни људи који би могли да било шта посведоче о незаконитој активности милиције, ако је тога уопште било.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!