Прочитај ми чланак

РУСКА МИСИЈА ПРИ НАТО-У: Западне државе нису извукле поуку из 1999. године!

0

Западне државе нису извукле поуке из трагедије од пре 20 година када је тадашњу СРЈ бомбардовао НАТО, саопштила је данас стална мисија Русије при НАТО-у.

Како се наводи, 24. марта 1999. године преовладало је искушење да се брзом и војном интервенцијом, а не дипломатским напорима реше „осетљиви међуетнички и међурелигијски проблеми у Југославији“, чиме се заобишло међународно право, преноси Тасс.

(Фото: Јутјуб)

– Затим су, као резултат бомбардовања и ракетних напада, уништени кључни објекти цивилне инфраструктуре, а цивили су постали колатерална штета за НАТО. Напад на кинеску амбасаду се не може ни објаснити – наводи се у саопштењу.

Руска мисија наглашава да је остао потенцијални конфликт у региону уз проблем признавања Косова, као и да потези у Ираку и Либији показују да лекције ових драматичних дешавања на Балкану нису узете у обзир.

Према подацима које је објавила организација “Хјуман рајтс воч” у бомбардовању које је трајало 78 дана погинуло је око 500 цивила и око 1.000 војника, док према подацима Србије страдало је више од 2.000 цивила, неколико стотина се воде као нестали, док је страдало и око 1.000 војника.

Агенција подсећа да је приликом бомбардовања скоро у потпуности уништена индустријска инфраструктура, како и више од 1.500 насеља, 60 мостова, а оштећено је 30 одсто школа и 100 споменика. Материјална штета се процењује на између 30 и 100 милијарди долара, а поједини објекти до данас никада нису реконструисани, пише Тас с.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!