Прочитај ми чланак

НЕЗАБОРАВНИ ИНТЕРВЈУ ВЛАДЕ ДИВЦА ЛАРИЈУ КИНГУ: Косово је душа и срце Србије

0

Пре 20 година почело је НАТО бомбардовање које је током 78 дана нанело бројне жртве, велику материјалну штету тадашњој Југославији, и уз све то потпуно зауставило спортска дешавања.

Шта се заиста дешавало у Југославији мало ко ван земље могао је да сазна, па су једино спортисти који су играли у страним лигама, могли да „подигну глас“ који је, чини се, једини могао да се чује нешто јаче и „оде даље“.

Фото: Принтскрин YouTube

Један од њих био је тадашњи кошаркаш Сакраменто Кингса Владе Дивац који је током бомбардовања дао интервју чувеном Ларију Кингу, у емисији коју је пратило на десетине милиона људи широм света на Си Ен Ен-у, а све оно што је рекао, одјекнуло је за многе, јаче од бомби које су падале.

– Ово је тужна и страшна ситуација, све ово што се управо дешава код моје куће. Мислим да је народ у Америци обманут последњих неколико недеља када је реч о ситуацији у Југославији. Страшно је то. Покушао сам да разговарам са породицом. Брат ме је звао пре сат времена и говорио о боомбардовању. Он је сада у Београду. Сви покушавају да нађу склониште – почео је причу тада ас Сакраменто Кингса.

Уследило је питање чувеног новинара, о томе, да ли НАТО греши.

– Апсолутно греши. Југославија је суверена земља. НАТО подржава „војску“ која је почела као терористичка група, ко зна шта све раде и шта се све дешава. Забринут сам за све невине људе са које год стране да долазе, из Југославије, Албаније, Америке, Европе – ко год да је тамо сада – констатовао је он, да би се низала провокативна питања:

* Да ли си лојалан председнику Милошевићу?

– Не ради се овде о Милошевићу, није он у питању. Реч је о невином народу који страда због политичара са ове и оне стране. Сви покушавају да постигну циљеве преко леђа невиног народа.

* Хоћеш ли покушати да „извучеш“ неког од чланова породице из земље?

– Само ћу покушати братовљеву малу бебу да спасим, која је сада тамо. Јако је тужно да је она док ми разговарамо у склоништу – кратко му је одговорио.

* Да ли си могао да очекујеш да ће се ово догодити?

– Нико ово није очекивао. Косово је душа и срце Србије стотинама година уназад. Дата му је и аутономија. Ја нисам политичар и експерт,али верујем да је то довољно фер. 

* Хоћеш да кажеш да је Косово део тебе?

– Косово је душа и срце Србије. Ако питате било кога у Србији, свако би умро за њега. 

+ Играш у тиму са Стојаковићем. Одакле је он?

– Он је Србин из Хрватске. То је такође посебно место са кога је прогнано више од 300.000 Срба пре коју годину. О томе нико не прича. Јако сам поносан што сам Србин. Нисам политичар, али сам јако тужан због свега што мој народ проживљава.

НАТО бомбардовање трајало је 78 дана, до 10 јуна 1999. године, а управо овај интервју српског кошаркаша првих дана рата, био је у то време нада за обичан народ да ће неко да чује за страдања у земљи. О њему се причало. Владе је тада рекао Американцима, све оно што би свако у тадашњој Југославији, да је био на његовом месту.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!