Прочитај ми чланак

КИТАРОВИЋ: Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ

0

Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ и један су од стубова модерне хрватске државе, поручила је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

„Ви у БиХ нисте гости, придошлице ни национална мањина, него њен најстарији конститутивни народ који не жели ништа друго него мир и равноправност с друга два народа у заједничкој домовини БиХ“, рекла је Грабар-Китаровић на Дану отворених врата за Хрвате из БиХ у својој канцеларији, јавила је Хина.

Поручила је да БиХ није национална држава једног народа, већ драва трију конститутивних народа, што је „чињеница у БиХ деценијама и столећима“.

Она сматра да Хрвати у БиХ имају право бирати своје политичке представнике који ће их „легитимно представљати и заступати на свим нивоима власти“, као и право на националне, културне, образовне и медијске установе, те право на равноправну јавну употребу хрватског језика.

 

Грабар-Китаровић је додала да Хрвати, тражећи та права не захтевају „ништа више од других“ те да је то на најбољи начин за очување БиХ као државе, а да се тиме у БиХ уграђују европске вредности.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!