ФРАНЦУСКА „ДЕМОКРАТИЈА“: 2.000 Жутих прслука осуђено, а 8.700 приведено до сада

0

"Од 2.000 осуђених, око 40 одсто њих је добило затворске казне, а 60 одсто друге врсте кажњавања, на пример друштвено користан рад или условне затворске казне", рекла је француска министарка правде Никол Белубе за телевизију БФМТВ.

Око 2.000 људи осудјено је, а 8.700 је приведено од половине новембра у Француској када су почели протести градјанског покрета „Жути прслуци“, саопштило је данас Министарство правде.

„Од 2.000 осудјених, око 40 одсто њих је добило затворске казне, а 60 одсто друге врсте кажњавања, као на пример друштвено користан рад или условне затворске казне“, рекла је француска министарка правде Никол Белубе за телевизију БФМТВ.

Према њеним речима, затворске казне се крећу од месец дана до три године.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер изјавио је да су на јучерашњем протесту Жутих прслука приведене 233 особе.

Аполитички покрет „Жути прслуци“ протестује од 17. новембра против опште политике председника Емануела Макрона. На тим протестима је избијало велико насиље и нереди посебно у париској авенији Јелисејских поља.

Власти су јуче забраниле скупове у том делу Париза као и у бројним четвртима у другим француским градовима где су раније били нереди.

Француска влада је јуче први пут ангажовала и војну антитерористичку мисију „Стражар“ (Сентинелле) која је помагала полицији у одржавању реда и мира.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!