Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ СА ЈАСНОМ ПОРУКОМ: Пробуди се и устани Србијо!

0

У Београду је под називом "Исти захтеви - нема повлачења", одржан 16. грађански протест "Један од пет милиона". После обраћања Бранислава Лечића и Срета Малиновића, учесници протеста отишли су до зграде РТС-а где је изведен "Дневник слободне Србије". Протест се завршио испред зграде Вишег касационог суда где је пружена подршка грађанима задуженим у швајцарским францима.

Окупљање грађана почело је у 18.00 на платоу испред Филозофског факултета где су им се обратили глумац и члан Демократске странке Бранислав Лечић, један од лидера Свеза за Србију Борко Стефановић и генерал у пензији и члан Демократске странке Срето Малиновић.

Народу се прво обратио глумац Бранислав Лечић. Он је поручио властима да ће се цела Србија окупити у 13. априла у Београду, уколико до тада не буду испуњени захтеви протеста: да председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председница Скупштине Маја Гојковић поднесу оставке, да челни људи РТС-а и чланови РЕМ-а поднесу оставке, и да се обезбеде услови за одржавање поштених избора у року од шест до девет месеци.

Затим се окупљенима обратио и генерал Малиновић који је оштро критиковао власти у Србији, а нарочито министра одбране Александра Вулина.

„Шта би рекли хероји са Кошара, ко је данас министар војни? Шта би рекао наш славни војвода Мишић, ко је јуче у 50. години положио војничку заклетву након три дана војничке вежбе? Нећу име да му изговорим. То није понижење само за Војску, то је понижење за све жртве од Османлија до данас. То је понижење за Србију“, оценио је Малиновић, говорећи о министру Вулину.

Потом су се грађани у протестној шетњи упутили ка згради РТС-а где се одржава перформанс „Дневник слободне Србије“ који је водио адвокат Владимир гајић.

Окупљенима су се у „Дневнику“ обратити младићи Крста Томковић, Стефан Симић, Урош Савић, Милош Декић и Стефан Новаковић, који су били приведени током прошлонедељних протеста у Београду, када су демонстранти упали у зграду РТС-а.

Фото: Н1

Улаз у зграду РТС-а из Таковске улице био је ограђен траком, као и степениште које води ка улазу из Абердареве улице.

На самом улазу налазили су се лидери Савеза за Србију Драган Ђилас и Јанко Веселиновић који су били окренути ка окупљеним демонстрантима и тако бранили да неко уђе у зграду.

Ђилас је том приликом рекао новинарима да народ захтева да се медији ослободе и да је неопходно да власт престане да покушава да дели грађане.

„Непохподно је да власт схвати да не може да не разговара са својим грађанима“, рекао је Ђилас и позвавши народ да положи цвеће на улаз РТС-а за настрадале новинаре у бомбардовању.

Многи су упалили свеће за погинуле новинаре, али и за, како је речено „скидање медијског мрака једном заувек“.

Након завршетка „Дневника слободне Србије“ учесници протеста су се упутили до зграде Врховног касационог суда где су подржали грађане задужене у швајцарским францима који штрајкују глађу испред те институције.

Окупљени су све време носили транспаренте на којима је писало „Не дамо Калемегдан“, „Готов је“, „Пљчка пензионера није реформа“, „Не дозволи да страх буде професија“, „Добродошли у Дизниленд вечитог заменика Весића“, на којем је и Весићева фотографија на којој има нос као Пинокио, „Причају нам да је боље, а у пошти никад горе“, „Пробуди се, устани Србијо“…

Током протеста 16. марта демонстранти су предвођени опозиционим лидером Бошком Обрадовићем упали у зграду РТС и тражили гостовање у информативном програму како би изнели захтеве оних који протестују од децембра прошле године.

 

У недељу 17. марта Савез за Србију је организовао протест испред Председништва Србије током одржавања конференције за новинаре председника Србије Александра Вучића када је пробијена метална заштитна ограда постављена око зграде и када се догодио већи број инцидената.

https://www.youtube.com/watch?v=qfGMP8Ffhjc&t=587s

Демонстрати траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, као и разоткривање убиства лидера иницијативе СДП Оливера Ивановића.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!