Прочитај ми чланак

ПРЕТЊА! – Доћи ћете на Вучићев наступ или СМАЊЕЊЕ ПЛАТЕ!

0

Запослени у Градској управи (ГУ) и јавним предузећима и установама у Нишу трпе различите притиске, па и претње руководилаца да у недељу 24. марта присуствују државном обележавању 20 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, на којем ће учествовати председник Србије и СНС-а Александар Вучић.

Према незваничним изворима Данаса, радицима ГУ који не дођу на обележавање запрећено је чак двомесечним умањењем плата.

Наши саговорници су казали да су руководиоци у јавном сектору, као и челници СНС-а у Нишу и околним градовима на југу Србије наводно „са врха“ добили налог да обезбеде што већи број присутних, како би ово обележавање било „што масовније“. Поводом таквих тврдњи јуче није било могуће добити и званичан коментар, пошто за наш лист позивани функционери нису били доступни. Дан сећања на страдале у НАТО агресији и државно обележавање 20 година од почетка бомбардовања биће организовано на нишком Тргу Краља Милана од 19,45 часова.

– Запослени у Градској управи су у обавези да 24. марта у 19 часова буду испред зграде управе, како би потом отишли на трг. Мораћемо да се потпишемо на списку и да будемо фотографисани. Уколико не дођемо, одсутво морамо да „оправдамо“. Они који „неоправдано“ изостану са прославе биће кажњени умањењем плате од 30 одсто за два узастопна месеца због „повреде радне дисциплине“- каже извор Данаса из Градске управе.

Наш саговорник каже да је њему мејлом стигла наредба да је „обавезан“ да присуствује обележавању, у којем је наведено да се она шаље „по налогу“ начелника Градске управе Љубише Јанића, у шта је наш лист имао увид. Усмено му је, каже, речено да ће бити кажњавања умањењем плате у случају „неоправданог изостанка“. Делу запослених руководиоци су само усмено прочитали наредбу, како она не би могла да стигне до медија, тврди он.

Начелник Градске управе Јанић није желео да одговори на питања Данаса, међу којима је и да ли је радницима запрећено смањењем зарада у случају изостанка са обележавања у недељу увече, као и по ком правном основу је то учињено, пошто овај догађај није у „опису посла“ запослених, а одиграва се у њихово слободно време, те је и одлазак на њега ствар личних осећања и одлуке. Он јуче није одговарао на наш имејл и смс- поруке.

И више радника градских јавних предузећа јавили су нашем листу да су наводно добили налог од својих надређених, углавном усмени, да присуствују недељном скупу. У неким јавним предузећима руководиоци су инсистирали на обавезном присуству чланова СНС-а и других владајућих странака, а у некима су позивани сви запослени.

– Директор је јутрос окупио у дворишту све запослене и одржао говор у којем нас је позвао да у недељу увече будемо на тргу, објашњавајаући да то „нема везе са политиком“, већ да би то пре свега требало да буде наша људска обавеза. Наравно, ту су били и „партијски комесари“ СНС-а и других владајућих странака из нашег предузећа. Они су претходно већ наложили свим члановима СНС-а и других владајућих странака да у 19,30 часова дођу испред „Телекома“ у центру града. Ти чланови се, иначе, по постојећим списковима позивају да присуствују скуповима у околним градовима на којима говори Вучић, а на које их одвози аутобус нашег предузећа. Члановима СНС-а који су последњих година често запошљавани на одређено време и „прелетачима“,којих није мало, а углавном су из УРС-а, не пада на памет да одбију такав „позив“- каже саговорник Данаса из ЈКП Медијана, које се бави комуналним уређењем града.

Извори нашег листа су казали да су и нишки одбор СНС-а, као и страначки одбори у другим градовима на југу Србије, добили налоге да у недељу увече обезбеде присуство што већег броја својих присталица. Они су јуче пре подне рекли да се још увек „праве спискови заинтересованих“, а да су предвиђени организовани доласци аутобусима. Повереник СНС-а за Ниш Звездан Миловановић није одговарао на наше позиве.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!