Прочитај ми чланак

СВЕСНИ СМО СВОЈИХ ГРЕШАКА али бомбардовање 1999. године није била наша грешка

0

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија свесна грешака које је правила у прошлости, али да је НАТО бомбардовање 1999. године била грешка других, а не грађана Србије.

На конференцији поводом 20. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, Брнабић је рекла да Србија не сме да заборави жртве тог бомбардовања, порушене фабрике, мостове и девастирану привреду, али је оценила да мора да покуша да опрости јер је, како је рекла, то једини пут да оствари своје велике потенцијале да се окрене будућности, партнерству и сарадњи.

„Србији нико не треба да спочитава грешке. Свесни смо да смо грешили, али бомбардовање 1999. године била је грешка других а не градјана Србије, који су на крају 20. века били жртва оних са којима смо се у два рата борили за слободу и правду. Зарад будућности било би добро да и они буду свесни те грешке“, рекла је Ана Брнабић на скупу у Београду.

Премијерка је казала да последњих 20 година „покушавамо да добијемо одговор на питање како је једна мала земља постала тако велики противник најмоћнијих сила“ али и који су то разлози за преседане да једна суверена земља може бити нападнута без одлуке Савета безбедности УН.

„Сукоб у коме смо били све само не равноправни, завршили смо са срушеном земљом. У Србији су те 1999. године сви били мете, без обзира на пол, узраст, националност, веру или политичке афинитете“, казала је Ана Брнабић.

Наводећи да ће Србија „остати верна традицији и историји“ и да „никад неће заборавити“ пријатеље који су уз њу стајали у најтежим временим, при чему је посебну захвалност исказала Русији и Кини, премијерка је рекла да ће земља развијати партнерске односе са онима који су учествовали у бомбардовању 1999. и градити мостове „са онима са којима се ни данас не разумемо“, оцењујући да је то једини пут ка бољитку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!