Прочитај ми чланак

СЛОБОДНА ЕВРОПА: Министрима из Србије дата препорука да не коментаришу пресуду

0

Министрима у Влади Србије дата је препорука да не коментаришу хашку пресуду доживотне робије Радовану Караџићу, бившем председнику Републике Српске за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданог извора. То објашњава упадљиво ћутање власти.

Препорука министрима да се не оглашавају, како нам је речено, догађа се први пут, када су у питању хашке пресуде. Такве препоруке се дају или када се чека да став изнесе водећа политичка фигура у Србији, председник државе Александар Вучић, или да би се, у овом случају, спречило да се већина министара утркује у критици одлуке Механизма у Хагу, што би осудили међународни кругови, рекао је извор РСЕ.

Премијерка Ана Брнабић је за Јавни сервис изјавила да “треба пустити да кажу сви остали а ми ћемо, наравно, дати свој став”.

Председник државе Александар Вучић није у земљи, он се налази ових дана у посети Немачкој, у покрајини Доња Саксонија.

Опозиција је такође узрџана али је ипак већина странака које су се огласиле прокоментарисала да се том појединачном пресудом скида колективна кривица са српског народа. Једино је Бошко Обрадовић, лидер десничарских Двери, чланице опозиционог Савеза за Србију, изјавио да је одлука Механизма у Хагу неправда.

Гордана Чомић, функционерка Демокарске странке, такође чланице Савеза за Србију, рекла је тим поводом да се не може ”једним популизмом победити други популизам и један срамотни национализам другим срамотним национализмом”.

За аналитичара Драгомира Анђелковића, ћутање власти је разумљиво, јер не жели, како се изразио “да лаж прихвати као истуну”. Истовремено, наводи Анђелковић, јасно је да власт сматра да је пресуда Караџићу неправедна, али да се из прагматичних разлога не оглашава.

“Мислим да је власт довољно одговорна да се у овом тренутку не конфронтира са западним центрима моћ. Неће то подржати, али мислим да је исто тако рационално да се уздржи да изнесе став”, каже Анђелковић.

Кад актуелна власт у Србији ћути, то је увек упадљиво, каже антрополог Стефан Алексић, јер она се оглашава о свему.

”Када ова власт ћути, она нешто, заправо, поручује свом бирачком телу. Ћутање првих пар дана је, заправо, права порука. Оно све остало што буде дошло четири, пет, шест дана касније, порука је којој нико неће веровати. Власт је са својим бирачким телом већ успоставила неку врсту прећутног уговора ‘да ћемо ми све то да прећутимо, али да ћемо интимно знати шта међусобно мислимо’. То је да су ратови 90-их били ОК и да је све у том ратовима било сасвим ОК. И сви ти злочини, а то су стотине хиљада мртвих, да је све то било прихватљиво. И да је требало баш тако”, тумачи Алексић ћутање власти.

Десничар и један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић изјавио је да је “неправда што су на слободи Бил Клинтон, Герхард Шредер, Тони Блер, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Насер Орић, Анте Готовина…, а да једино Караџић добија доживотни затвор“. Додао је и да ће о рату у БИХ говорити када се смени Александар Вучић. Нико из опозиције, ни партнери из Савеза за Србију, нису коментарисали ову изјаву Обрадовића. Одлучни су да чувају заједништво у борби против Вучића.

Гордана Чомић из Демократске странке каже да је Савез за Србију настао како би се, без обзира на различите политичке ставове, заједно борили против недемократског режима, али да се показује да то није довољно.

“Сада, када се постоји потреба да се реагује на изјаве појединих људи из Савеза за Србију, показује се да та тактика није довољна. Ако би изјаве или поступци појединих учесника из Савеза за Србију довеле до стратешког дијалога -шта ми то радимо заједно-онда би то био добар почетак за уношење етике у политику и за јасан став да не можете једним популизмом да побеђујете други популизам, једним срамотним национализмом, други срамотни национализам. То је мој чврст етички став од увек. Да ли ће тако сматрати и друге чланице Савеза за Србију, не умем да проценим. Могу само да кажем свој утисак да сумњам да ће бити етичке кичме да се каже попу поп, а бобу боб, кад су у питању ратни злочини на територији бивше Југославије”, каже за РСЕ Чомић, иначе генерална секретарка Председништва Демократске странке.

Демократска странка је, иначе, у саопштењу поручила да се пресудом Радовану Караџићу утврђује појединачна а скида колективна кривица српског народа за почињене злочине. Покрет слободних грађана на чијем челу је глумац Сергеј Трифиновућ је поздравио пресуду Караџићу са сличном поруком.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, партије која је међу ретким на политичкој сцени Србије која је од почетка имала јасан став о кривици Милошевићевог режима у ратовима 90-их, осудио је ћутање власти и опозиције:

”Правоснажна пресуда Радовану Каражићу оголила је све оне у Србији који мисле да се може ћутати о пресуди човеку кој је окрвавио своје руке”, став је изнет у саопштењу ЛДП-а.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!