Прочитај ми чланак

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ без заједничке изјаве о Караџићу

0

Опозициони Савез за Србију, као политичко удружење партија, станака и појединаца, још се није огласио поводом правоснажне пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Новинари Данаса нису успели да добију коментар од виђенијих лидера Савеза – Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, нити Борка Стефановића.

Једини лидер Савеза који се поводом доживотне казне затвора Караџићу огласио јесте председник Двери Бошко Обрадовић, који је јуче рекао да је његов став о Караџићу став Двери, али не и став СЗС. Он је за наш лист навео да се тема њихових различитих мишљења о дешавањима у грађанском рату у бившој Југославији намерно пласира сада да би изазивала поделе у опозицији.

– Нећу у томе да учествујем. Моји ставови су познати. Причаћемо о свему када ослободимо медије и отворимо дебату у Србији. То под Вучићем није могуће. Позивам све на опозиционо јединство у даљој борби за слободу медија и избора. Има времена за наше међусобне разлике, рекао је Обрадовић. Он је у среду када је пресуда и изречена на свом Твитер налогу написао: „Неправда боли! Када ће одговарати ратни злочинци и масовне убице Клинтон, Шредер, Блер, Солана, Тачи, Харадинај, Готовина, Орић… Пресуда Радовану Караџићу није ништа друго него наставак НАТО бомбардовања другим средствима. Не признајем антисрпски Хашки суд нити његове пресуде“, поручио је Обрадовић.

Он је јуче одржао и прес-конференцију и коментарисао и став глумице Бојане Маљевић, изречен како на ТВ Н1 тако и на друштвеним мрежама, да не може да подржи грађанске протесте јер Двери подржавају злочинце.

Лидер Двери је рекао да ништа не замера Бојани Маљевић и позвао све да престану са ружним речима.

„Она није то заслужила и има право на своје мишљење као и ми. То је та демократија за коју се залажемо и ја говорим што ја мислим и не слажем се са њом. То је Србија какву замишљам после пада Вучића са власти, да причамо на све теме и о Радовану Караџићу“, рекао је Обрадовић.

Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, чија партија је део Савеза, каже за Данас да „Хашки трибунал није допринео помирењу у региону – Караџић је добио доживотну, а Орић и Харадинај су ослобођени“.

– Не треба се плашити да је пресудом Караџићу угрожена Република Српска, јер је Ричард Холбрук границу између Републике Српске и Федерације правио на темељу катастра, оцењује наша саговорница.

Константин Самофалов, портпарол Социјалдемократске странке, чија партија није део СЗС али активно учествује у демонстрацијама „Један од пет милиона“ и подржава многе захтеве тог блока, оцењује за Данас да су изручење хашких бегунаца и скупштинска резолуција о Сребреници „представљали суштински допринос Србије регионалном помирењу, али и заокрет у односу на злочиначку политику Милошевића, Шешеља, Николића и Вучића“.

– Србија је за време мандата Бориса Тадића тако начинила најважније кораке у покушају да се дође до истинског помирења међу народима бивше Југославије. Нажалост, остаје горак укус због ћутања садашње српске власти на почињене злочине, упркос њиховој срамној улози у ратним дешавањима и срамној политици коју су заступали деведесетих. Подсетићу и да су управо они организовали насилне демонстрације против хапшења, оптужујући тадашњу власт да су издајници због сарадње са Хашким трибуналом, констатује наш саговорник.

Самофалов истиче да је крајње штетно и неодговорно што данас власт у Србији нема јасан и недвосмислен однос према хашком процесу. „Парадоксално је и како је европски пут данас декларативно политика ове власти, а хашки процес је управо део процеса евроинтеграција. С друге стране, морам да истакнем да је Хашки суд умногоме правди приступао једнострано, гонећи у највећој мери припаднике српског народа, док ће бројни починиоци злочина над Србима остати некажњени. То, свакако, неће допринети јачању поверења међу нашим народима“, сматра он.

Јуче се саопштењем огласила Демократска странка, такође чланица СЗС. У ДС сматрају да је изрицање пресуде Караџићу битно за суочавање с прошлошћу, утврђивање одговорности и стварање претпоставки за грађење будућности без хипотеке прошлости.

„Пресудом се утврђује појединачна одговорност и доказује да српски народ, колективно, не носи кривицу за учињене злочине. То пружа сатисфакцију жртвама и наду свима који се боре за хумане идеале слободе, мира и разумевања. Управо ту лежи одговорност нас, појединаца и странака, друштва у целини да у периоду који је пред нама онемогућимо ревизионистичка тумачења, националистичку реторику и насиље према неистомишљеницима“, наведено је у саопштењу. У ДС истичу да осуђују сваку релативизацију пресуде и позива актуелну власт и Александра Вучића да престане са кампањом представљања ратних злочинаца као хероја.

Поводом пресуде огласио се и Покрет слободних грађана, који је поздравио исход суђења.

„ПСГ верује да адекватно санкционисање одговорних за ратне злочине значајно доприноси помирењу, и да се осудама одговорних појединаца скида терет кривице са народа и отвара простор за нормалан суживот на Балкану. Верујемо да изостанак правде у појединим случајевима није оправдање да се пасионирано бране најгори појединци који су својим неодговорним деловањем довели до крвавих сукоба и великог броја невиних жртава“, пише у саопштењу ПСГ које је њихов лидер Сергеј Трифуновић на свом Твитер налогу појаснио.

„Да се разумемо, то што ПСГ поздравља доживотну Караџићу, не значи да поздравља ослобађајућу Орићу – напротив. Злочинац је злочинац које год вере био. Хашки трибунал је нажалост папазјанија са двоструким стандардима, али је и као такав потребан, јер баш нико не би одговарао“, написао је Трифуновић.

С друге стране, опозициона Демократска странка Србије, која је у прошлости у више наврата оцењивала да је „Хашки трибунал антисрпски суд“, није се огласила поводом пресуде Караџићу.

Лазански: Искључиво политичка пресуда

Највиши представници власти у Србији нису се огласили о Караџићевој пресуди, али се слика онога што мисле можда најбоље може видети на основу јучерашњих насловних страна медија који подржавају власт а који пресуду карактеришу као „неправду и Хашки злочин“. Наш лист јуче није успео да добије изјаве на ту тему ни од председника Србије Александра Вучића, ни од шефа дипломатије Ивице Дачића. Посланик СНС Мирослав Лазански је коментаришући пресуду за ТВ Пинк рекао да је она ударац по Србима као нацији. „Пресуда Радовану Караџићу је искључиво политичка пресуда, јер многи докази нису узети ни у разматрање. То има врло чудних формулација, неке тачке оптужнице се преклапају“, навео је Лазански. Бошњачка народна странка, која је део владајуће коалиције, поздравила је пресуду, истичући да сматра да то није пресуда српском народу већ појединцима. „Удружени злочиначки подухват, који је на крају резултирао геноцидом у БиХ, спроводили су пре свих Радован Караџић и Ратко Младић. Иако је пресуда само делимична сатисфакција за жртве, ипак је изузетно значајна као порука да се злочин не исплати и да се на крају морају положити рачуни“, поручила је ова странка.

Чедомир Јовановић: Најгласнија тишина из Србије

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић је оценио да је правоснажна пресуда Караџићу „ујединила све оне у Србији који мисле да ће нас игнорисање пресуде спасити од коначног суочавања са прошлошћу“, пренео је јуче Н1 на свом порталу. „Чули су се правници из разних земаља, судије, адвокати, политичари из региона и званичници ЕУ, али ништа се није чуло као тишина која долази из Србије. Власт и они који јој, наводно, представљају ‘праву опозицију’ уједињени су у ставу да се оваква вест може прећутати и да ће нас игнорисање пресуде спасити од коначног суочавања са прошлошћу, које једино може бити делотворно за ово друштво“, саопштио је Јовановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!