Прочитај ми чланак

ПОРТПАРОЛ КФОР-а ДЕМАНТОВАО Дрецунове тврдње о застрашивању Срба на Косову

0

КФОР није укључен у обуку Косовских безбедносних снага.

Војна вежба које помињете обелодањена је пре неколико дана и део је билатералног споразума, налик споразумима који многи народи имају са Косовом, без икаквог учешћа КФОР-а, каже за Данас Винћенцо Грасо, портпарол КФОР-а, коментаришући јучерашње оптужбе посланика Српске напредне странке Милована Дрецуна на рачун те мисије НАТО. Дрецун, који је и председник скупштинског Одбора за КиМ, изјавио је јуче за ТВ Пинк да је „заједничка вежба албанске војске и такозваних косовских безбедносних снага на КиМ намењена застрашивању српског народа у покрајини“, а да „КФОР о томе ћути“.

AP Photo

Према речима Граса, циљ наведене војне вежбе био је „унапређење капацитета потраге и спасавања на брдовитом терену, дакле, капацитета за спасавање живота“.

– КФОР наставља да непристрасно делује у оквиру мандата УН, како би гарантовао безбедност и сигурност свим људима на Косову, а таква обука не представља никакву претњу по безбедност. Претходних дана, КФОР, и, нарочито, ЦОМКФОР, много пута су позвали све лидере, говорнике и медије, да се уздрже од креирања непотребних тензија и да буду пажљиви како не би изазвали дубље последице својом реториком. Коришћење такве реторике и ширење лажних информација изазивају непотребне бојазни у народу и ризик да се успостави окружење у којем један изоловани инцидент може да ескалира, истиче портпарол КФОР-а.

Дрецун је, с друге стране, казао да је неприхватљива демонстрација великоалбанске политике, да Албанија нема ниједан основ да шаље војску на КиМ, сем ако није окупаторска, те да је то што Албанија ради толико опасно да се малтене граничи са незваничном објавом рата Србији. „Они су окупирали, уласком својих снага, део наше територије. Не реагују ни УН ни КФОР“, навео је функционер СНС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!