Прочитај ми чланак

НАРОДНИ БУНТ СЕ НАСТАВЉА ШИРОМ СРБИЈЕ Протести „1 од 5 милиона“ и овог петка

0

Народни протести „1 од 5 милиона“ који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављају се и вечерас (петак) у више градова и општина.

Протести се вечерас одржавају у Новом Саду, Нишу, Чачку, Лесковцу, Крушевцу, Бору, Ужицу, Горњем Милановцу, Ивањици, Житорађи, Вршцу, Врању, Панчеву, Сокобањи, Ваљеву, Шиду, Шапцу…

Срђан Шкоро у Новом Саду: Вучићу твоје време је истекло – пакуј се!

„Пре 30 година НАТО авиони су рушили у овом граду све што су стигли, и док су грађани Србије пребројавали рањене и мртве, Вучић је пребројавао квадрате свога стана. Данас уз помоћ тих истих који су нас бомбардовали, он пљачка ову земљу! Оранице продаје Арапима и његовим криминалцима. Неће моћи!“, рекао је новинар Срђан Шкоро на почетку свог обраћања грађанима, јавља дописница Данаса из Новог Сада Тамара Копестинскиј.

Шкоро је говорио и о аутономији Војводине о којој је на једном од претходних протеста причао и Сергеј Трифуновић. Уз велике овације присутних, Срђан Шкоро је рекао да је за њега аутономија Војводине она без Чанка, Маје Гојковић и Ристичевића, те да тако води не само аутономију Војводине већ и целу Србију.

„Ми морамо њих да се ослободимо и да у томе будемо јединствени и зато пустимо приче ‘ни Курта ни Мурта’ јер не желим да Курта влада док се ми погађамо да ли ће доћи Мурта. Стално је овде дилема да ли су ови протести грађански или политички – ово су општенародни протести! Тражили смо 13. април да се нешто орочи и зато молим да на тај датум цео Нови Сад оде у Београд и нема разилажења док не постигнемо циљ! Морамо сви да станемо и кажемо – Доста! Вучићу твоје време је истекло, пакуј се!“, рекао је Шкоро на крају свог обраћања које је било прекидано поклицима и овацијама присутних.

Учесници протеста потом су уз поклике „Вучићу пуко си!“ кренули у уобичајену шетњу градским улицама током које су прошли Булеваром Михајла Пупина све до Варадинског моста, а затим скренули на Кеј жртава рације и у Улицу Максима Горког. Десета протестна шетња завршава се код зграде Радио-телевизије Војводине на раскрсници Сутјеске и Улице Максима Горког.

Протестном скупу „1од5милиона“ у Новом Саду и овог петка се придружило око 150 новосадских студената који су дошли од дома „Слободан Бајић“ где је пред студентима говорио професор Урош Недељковић.

У понедељак грађани РТВ-у предају захтеве

Учесници Грађанског протеста „1 од 5 милиона“ у Новом Саду предаће, у понедељак 25. марта, руководству „Радио-телевизије Војводине (РТВ) захтеве грађана који протестују на улицама градова широм земље, а који се односе на извештавање покрајинског јавног медијског сервиса о протестима који трају већ неколико месеци.

Никола Јовановић у Шапцу: Грађани ушли у РТС да се распитају за своје право да знају све

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је у Шапцу на протесту „Један од пет милиона“ да су грађани у просторије Радио-телевизије Србије не да би рушили, него да „се распитају за своје право да знају све“, јер Јавни сервис не обавештава грађане о кључним питањима и проблемима у држави, саопштено је из Народне странке.

Фото: Народна странка

„Слоган РТС-а гласи ’Ваше право да знате све’. Ако имамо право да знамо све, онда имамо право да питамо како је могуће да власт на само 73 километра од Шапца намерава да потроши 250 милиона евра на национални стадион у Остружници и зашто тих 250 милиона евра не уложи у Мачву“, рекао је Јовановић.

„Ако имамо право да знамо све, да ли можемо да знамо где је власт потрошила 635 милиона евра које је отела од пензионера и на шта је потрошила осам милијарди евра за које се додатно задужила од 2012. године. Да ли су нешто изградили“, упитао је Јовановић.

Јовановић је упитао и како је могуће да председник Србије и СНС-а Александар Вучић у 2018. години проведе на РТС-у 182 сата, а да његови главни политички неистомишљеници не буду ниједном на Јавном сервису.

„Грађани су ушли у свој Јавни сервис, не да би рушили, него да потраже наше право да знамо све“, навео је Јовановић.

Јовановић је истакао да у Србији неће бити насиља и грађанског сукоба, јер актуелни режим нико неће бранити.

„Вучић је све разочарао – полицајце, жандарме, професоре, просветне раднике, лекаре и медицинске сестре, раднике, пензионере, пољопривреднике… Он и његов режим ће ускоро бити ружна прошлост“, рекао је Јовановић.

Јовановић је позвао све грађане да 13. априла дођу у Београд на велики митинг.

„Показаћемо Вучићу да нас има више. Победићемо, а они ће пасти са власти много брже него што мисле“, навео је Јовановић.

ЧАЧАК

У 18 сати код споменика војводи Степи Степановићу говориће професор српског језика и књижевности Слободан Николић и представница Асоцијације слободних одборника Драгана Ракић.

Према најави организатора, на скупу ће говорити професор Гимназије из Чачка Слободан Николић, потпредседница Демократске странке и чланица Асоцијације слободних одборника Драгана Ракић и студент докторских студија на београдском Факултету политичких наука Јелена Вујановић.

Први протест „Један од пет милиона“ у Чачку одржан је 18. јануара, у организацији чачанских студената који студирају у Београду.

ЗАЈЕЧАР

https://twitter.com/VVardeks/status/1109151579331010561

СОКОБАЊА

ШИД

https://twitter.com/vladevukovic/status/1109159480892239872

ЛЕСКОВАЦ

У 18 сати почео је протест код Широке чаршије.

КРУШЕВАЦ

На Тргу глумаца говориће председник Шумадијске регије Саша Миленић и један од организатора београдског протеста Лазар Ђуровић.

БОР

У 18 сати на платоу испред Дома културе говориће представница Иницијативе „Против диктатуре“ Тијана Хегић и одборник Двери Саша Станковић.

УЖИЦЕ – Ненад Кулачин један од говорника

У 19 сати на платоу испред Градске куће говориће новинар Ненад Кулачин и председник Синдиката војних пензионера Јован Тамбурић.

ПАНЧЕВО

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

– Говоре Небојша Зеленовић и Жељко Веселиновић

У 19 сати на Тргу кнеза Михаила говориће новинар градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић.

Протест ће бити одржан 11. пут, и почеће у 19 часова на Тргу кнеза Михаила у центру Горњег Милановца.

Организатори су најавили и протестну шетњу главним градским улицама.

Први протест у Горњем Милановцу одржан је 12. јануара.

ВАЉЕВО

КРАЉЕВО

ИВАЊИЦА

– Бошко Обрадовић ће се обратити на скупу

Протест „Један од пет милиона“ у Ивањици најављен је за петак, 22. март под слоганом „Ми или он“, а окупљенима ће се обратити председник покрета Двери и један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић.

Протест који се одржава по шести пут у Ивањици почеће у 18 часова у центру града.

„Позивамо вас да дођете да покажемо да нисмо саучесници актуелне власти, да јасно препознајемо све њихове лажи и узалудна обећања, да ово није пристојна Србија о којој нам они причају. Александар Вучић води предизборну кампању ‘Будућност Србије’ о нашем трошку. Доста је превара, лажи, терора“, навели су организатори у позиву на скуп.

Организатори позивају грађане да покажу, како су навели, да је „доста сендвичара, увлакача и улизица“.

„Ми смо слободни грађани и Србија је наша земља и Ивањица је наша општина, ми немамо ни резервну државу, ни резервну општину“, наведено је у позиву на скуп.

Први протест „Један од пет милиона“ у Ивањици одржан је 15. фебраура.

Горан Ћирић у Врању: Лед диктатуре ломи се са југа државе

„Немате, позориште, немате биоскоп, немате нове фабрике, радна места, спадате у ред грађана са најмањим примањима у Србији, а председник Србије усуђује се да говори о размени територија у решавању статуса Косова. Он не познаје дело Јустина Поповића, Боре Станковића, није чуо трубу Бакије Бакића, глас Станише Стошића, зато ће се суочити са ’ледоломцима’ са југа који ће срушити диктатуру препотенције и незнања“, рекао је на деветом протестном окупљању у Врању народни посланик Горан Ћирић.

Он је позвао Врањанце да истрају у „храбрости протествовања против лажи и људи из власти који су „компромитовани“ наводећи притом имена министра Александра Вулина и Синише Малог, јавља дописник Данаса из Врања Војкан Ристић.

„Немојте се плашити, јер 13. априла на великом народном скупу у Београду, народ ће приморати да диктатор покаже свој прави лик. Ми се њега не бојимо, а он се плаши народа који не пристаје на сва његова лажна понижења о бољем животу. Лаж ће бити поражена и вашом и храброшћу грађана из преко сто градова у Србији“, обратио се окупљенима Константин Самофалов.

На скупу је говорио и адвокат из Врања Слободан Павловић. Протестна шетња неколико стотина грађана Врања, протекла је уз скандирање „Вучићу лопове“, „Готов је, готов је“.

ВРШАЦ

НИШ

АПАТИН

ЖИТОРАЂА

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!