Прочитај ми чланак

РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарцима

0

Протест је почео испред Уставног суда, а после тога је колона кренула ка Председништву Србије, Влади, Врховном касационом и Апелационом суду.

Чланови Удружења грађана задужених у швајцарским францима ЦХФ Србија су у Београду на протесту под слоганом „Решење или разрешење“ и затражили да Влада Србије нађе начин да реши проблем астрономског раста задужења због јачања те валуте.

18.02  ПОЧЕО ШТРАЈК ГЛАЂУ

„Када је прошле године адвокат Јелена Павловић на протесту ЦХФ Србија саопштила резултате разговора са Милојевићем, прекинут је започети штрајк глађу у коме смо учествовали Марко Васић и ја. Сада смо прогласили штрајк глађу Драгиша Панић и ја, тотални, само вода и кафа и то до краја, до решења суда. Само моја супруга има право да одлучује о мени шта самном даље, ако дође до погоршања мог здравственог стања. И никакав компромис не прихватам!“ – рекао је професор Ивица Стојановић.Вујановић: Остајемо до решења или разрешења

Сања Вујановић из Удружења ЦХФ Србија рекла је да ће окупљени грађани остати испред суда до „решења или разрешења“.

„Ми нећемо да идемо кући, радници суда су у 15х отишли својим кућама, а ми нећемо, док нам кредити не буду решени“, казала је Вујановић.

Како је рекла, немају времена да чекају на парничне поступке који се заказују за шест, девет и 12 месеци. Изгубили смо 10 година и нећемо више“, додала је.

15:05 УЧЕСНИЦИ ПРОТЕСТА СУ БЛОКИРАЛИ излаз из гараже код Врховног касационог суда у Немањиној и степениште И НЕЋЕ СЕ РАЗИЛАЗИТИ ДОК СЕ НЕ ИСПУНИ ЗАХТЕВ – решење или разрешење!

Протест је почео испред Уставног суда, а после тога је колона кренула ка Председништву Србије, Влади, Врховном касационом и Апелационом суду.

Представници удружења ЦХФ Србија су Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона. Адвокат Јелена Павловић рекла је новинарима да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита.

„Нећемо одустати све док државне институције не схвате озбиљност проблема. Ово није борба само за решење питања кредита, већ протест за једну правну државу“, навела је она.

Павловић је подсетила да је удружење ЦХФ Србија прошле године тражило од Врховног касационог суда да се убрза доношење пресуда које се односе на кредите грађана задужених у швајцарским францима.

„Врховни касациони суд је обећао да ће све те предмете решити до 1. октобра прошле године и да ће на основу тога међустепени судови знати шта треба да раде. Међутим, то се није десило“, казала је Павловић.

Она је оценила да је Врховни касациони суд грађане задужене у швајцарским францима ставио у неравноправан положај, а остали судови, по њеним речима, реаговали су неефикасно и конфузно.

„Наша највећа узданица је то што су ови кредити пласирани и у 13 других земаља које су заузеле став да је пракса банака била непоштена јер су те институције говориле само о предностима кредита, али не о манама“, рекла је Павловић.

Банке су на тај начин, по њеним речима, неинформисане кориснике кредита „гурнуле“ у шпекулативно девизно тржиште.

„Судска пракса и даље није уједначена, а суђења која трају 10 година нама ништа не значе“, додала је Павловић.

Она је казала да чланови удружења ЦХФ Србија сматрају да је главни посао Владе Србије, као и судства да штите уставни поредак земље.

„Верујемо да је наш поредак озбиљно угрожен и зато позивамо све грађане да нам се придруже у борби за правни поредак. Желимо да свака Влада ради у интересу својих грађана“, рекла је Павловић.