Прочитај ми чланак

ОВАКО ЈЕ ГОВОРИО МЕША СЕЛИМОВИЋ: Живи што лепше, али тако да те није стид!

0

Селимовић је умро у Београду, 1982. године, а за собом нам је оставио прегршт добрих дела, мудрости и поука. У наставку следи само део његових цитата из познатих дела

Меша Селимовић рођен је у Тузли 1910. Након завршених студија на Филозофском факултету у Београду, до почетка Другог светског рата, радио је као професор гимназије у родном граду.

Највећи успех постигао је романом “Дервиш и смрт” (1966). Овај роман је освојио све значајније домаће књижевне награде. Следи, такође, значајан роман “Тврђава” (1970). Ова дела преводе се и објављују и у другим земљама.

Селимовић је умро у Београду, 1982. године, а за собом нам је оставио прегршт добрих дела, мудрости и поука. У наставку следи само део његових цитата из горе поменутих дела:

Цитати о животу:

* Пуст живот је гори него ништа, а људи се опет држе те пустоши, не вјерујући како има ишта друго. Ништа не би изгубили кад би пустили оно што имају, а боје се да не би добили, зато шуте и чекају.

* Бој се овна, бој се говна, а кад ћу живјети?

Живот је шири од сваког прописа. Морал је замисао, а живот је оно што бива. Kако да га уклопимо у замисао, а да га не оштетимо? Више је штете нанесено животу због спрјечавања гријеха него због гријеха. Онда да живимо у гријеху?
Не. Али ни забране ништа не помажу. Стварају лицемјерје и духовне богаље.

* Kасно је сјећања, узалуд се јављате, бескорисне су ваше немоћне утјехе и подсјећања на оно што је могло да буде, јер што није било, није ни могло да буде. А увијек изгледа лијепо оно што се није остварило. Ви сте варка која рађа незадовољство, варка коју не могу и не желим да отјерам, јер ме разоружава и тихом тугом брани од патње.

* Живи што љепше, али тако да те није стид. И радије пристани да те Бог пита: зашто ниси то учинио?

* Не мењај своју природу. Неки јуре за срећом, други је стварају. Kада ти живот створи хиљаду разлога за плакање, покажи му да имаш хиљаду разлога за осмех.

* Човјек је проклет и жали за свим путевима којима није прошао. А ко зна шта би ме и на њима чекало.

Смрт је јекин, сигурно сазнање, једино за што знамо да ће нас стићи. Изузетка нема, ни изненађења, сви путеви воде до ње, све што чинимо то је припрема, за њу, припрема чим закмечимо ударивши челом о под, увијек је ближе, никад даље. Па, ако је јекин, зашто се чудимо кад дође? Ако је овај живот кратак пролазак што траје само час или дан, зашто се боримо како би га продужили дан или сат. Земаљски је живот варљив, вјечност је боља.

* Сан је оно што се жели, а живот је буђење.

* Требало би убијати прошлост са сваким даном што се угаси. Избрисати је како не би бољела. Лакше би се подносио дан што траје, не би се мјерио оним што више не постоји. Овако се мијешају утваре и живот, па нема ни чистог сјећања, ни чистог живота.

Цитати о љубави

* Одувијек је било да љубав не зна дубине своје док не дође час растанка.

* Ходаћемо без разлога, радоваћемо се без разлога, смијаћемо се без разлога, с једним јединим разлогом, што смо живи и што се волимо. А куд ћес већи разлог.

* Ако је љубав злочин, учини од мене жртву!
Љубав је ваљда једина ствар на свијету коју не треба објашњавати, ни тражити јој разлог.

* Одлучио сам се за љубав. Мање је истинито и мање вјероватно, али је племенитије. И љепше. Тако све има више смисла. И смрт. И живот.

* Била је тиха лука, у чији сам мир улазио сломљен олујом, али срећан што се враћам.

* Хиљаду нечијих срећних часака биће као овај, али овај никада више. Хиљаду туђих љубави биће као ова, али ова никад више.

* Једино у мојим очима постајеш савршенство.

* Да нисам упознао тебе, био бих љут на живот, па не бих имао ништа, као ни сада, али не бих знао шта је срећа. Због тебе се не осећам поражен, нити мислим на освету. Мислим само на тебе. Никада те више нећу оставити саму, све што се деси, десиће нам се заједно.

* Kријемо љубав, тако је и угушимо. Штета.

* Нисам хтио ни јести, ни пити, одбио сам кад ме нудила, хтио сам бити другачији од осталих, зато сам био исти.

* Ни хаљину не ваља крпити, а камоли љубав. Боље је отићи

Цитати о пријатељству

* Свакоме ћу признати право да ме превари, осим пријатељу.

*Пријатељство се не бира, оно бива, ко зна због чега, као љубав.

* Не могу бирати људе какве желим, нити у њима само оно што је добро. Морам да примим или одбијем људе које ми живот шаље, и оно што је у њима, нераздвојено. И можда бих грдно погријешио кад бих прихватио само свеце, кад би их и било, јер су сигурно неподношљиво досадни.

* Увијек сам сматрао да је пријатељ човјек који и сам жели ослонац, полутина која тражи допуну, несигуран у себе, помало смољав, нужно досадан, мада драг, јер изанђа, као жена.

* Тако је боље, без слатких ријечи, без празног смијешка, без варања. Све је лијепо док ништа не тражимо, а пријатеље је опасно искушавати. Човјек је вијеран само себи.

* Непријатељство обавезује као и пријатељство.

* Сад сам схватио: то је пријатељство, љубав према другоме. Све друго може да превари то не може. Све друго може да измакне и остави нас пусте, то не може, јер зависи од нас. Не могу да му кажем: буди ми пријатељ. Али могу да кажем, бићу ти пријатељ.

Цитати о добру и злу

* Увијек сви знају за несрећу и зло, само добро остаје скривено.

* Добар човјек види доброту у свакоме, а лош види у свему зло.

* Лаж може спријечити зло.

* Није важно што не чинимо добро, важно је да не чинимо зло.

* Више је добрих људи на свијету него злих. Много више! Само се зли даље чују и теже осјећају. Добри ћуте.

* Лакше је наговорити људе на зло и мржњу него на добро и љубав. Зло је привлачно, и ближе је људској природи. За добро и љубав треба израсти, треба се помучити.

Цитати о људима

* Рат је сурова али поштена борба, као међу животињама. Живот у миру је сурова борба, али непоштена, као међу људима.

* Људи се у ствари боје, зато су сурови.

* Нико никоме не може натоварити толико муке на врат колико може човјек сам себи.

* Чудан свијет, оговара те а воли, љуби те у образ а мрзи те, исмијава племенита ђела а памти их кроз многе пасове, живи и надом и севапом и не знаш шта нађача и када.

* Волим људе, али не знам шта ћу с њима.

* Људи презиру све оне који не успију, а мрзе оне који се успну изнад њих; навикни се на презир ако желис мир, или на мржњу ако пристанеш на борбу.

* Није човјек оно што мисли, већ оно што чини.

Улизице – то су за мене најгори људи на свијету, најштетнији, најпокваренији. Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сију страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси вјерни свакој држави, као курве невјерни сваком појединцу, најмање људи од свих људи. Док њих буде нема среће на свијету, јер ће уништити све што је истинска људска вриједност.

* До краја живота упознаваћу људе, а никад их упознати нећу; увијек ће ме збуњивати необјашњивошћу својих поступака.

* Од памтивека синови су неразумнији од очева, и разума би тако сасвим нестало, али срећом, синови постану разумни чим постану очеви.

* То нам је судбина. Kад не би било ратова, поклали бисмо се међу собом. Зато свака паметна царевина потражи неки Хочин, да пусти злу крв народу и да нагомилана незадовољства одврати од себе. Друге користи нема, ни штете, ни од пораза ни од побједе. Јер, ко је икада остао паметан послије побједе? А ко је извукао искуство из пораза? Нико.

Људи су зла ђеца, зла по чину, ђеца по памети. И никад неће бити друкчији.

* Грјешне мисли су као вјетар, тко ће их зауставити. У чему је побожност, ако нема искушења која се савладавају?

* Човјек није Бог, и његова снага је баш у томе да сузбија своју природу.

Цитати о женама

* Жена је увијек занимљива кад је заљубљена, тада је паметнија, одлучнија, љупкија него икад. Мушкарац је растресен или груб или неразмишљен или плачљиво нежан.

* Муж који жели себи добро, послушаће оно што му жена каже.

* Kакве су да су, жене су мудрије и боље од мушкараца. То пред њима не треба рећи, али су мушкарци глупи, сујетни, уображени, не вриједе много, међу нама речено. И чудо је како нас жене трпе.

Жену љубав подмлађује.

* Жена више воли њежну ријеч, макар била и глупа, него паметну ако је груба.

Цитати о друштву, религији, власти

* Живот народа је глад, крв, биједа, мучно таворење на својој земљи, и глупо умирање на туђој. А великаши ће се вратити кући, сви, да причају о слави, и да преживјелима пију крв.

* Па и да су одржали тај несрећни Хочин, да су освојили туђу земљу, шта би се промјенило? Да ли би било више правде а мање глади, па ако би и било, зар људима не би застајао залогај у грлу ако је отет од туђе муке? И да ли би срећније живели? Не би, нимало.

* Нема ни једне религије која није безбожно рушила.

* Има богаташа, зато има и сиротиње.

* Лијепо је ово осјећање поноса, брани нас од кајања.

* Црно је, у тешком времену живимо, а живимо јадно и срамотно. Утјеха је само што ће они који буду после нас живјели, претурити преко главе још тежа времена, и помињати наше дане као срећне.

* Освета је као пијанство, никад није доста.

Најмања је могућност да погријешим ако будем ћутао.

* Незадовољство је као звијер, немоћна кад се роди, страшна кад ојача.

* Свака неправда је једнака, а човјеку се чини да је највећа која је њему учињена. А ако му се чини, онда и јесте тако, јер не може се мислити туђом главом.

* Оно што није записано, и не постоји; било па умрло.

* Хиљаду пута се покајеш за оно што кажеш, ријетко за оно што прећутиш.

* Тајна се дуже памти него јасна истина.

* Kада продајеш, све је јефтино, када купујеш, све је скупо.

* Осама и тишина први су предувјет да се нешто створи.

Брини се више за своју савест, него за свој углед. Јер савест је оно што ти заиста јеси, а углед је оно што други мисле о теби. А оно што други мисле о теби… то је њихов проблем.

* Увијек је сумњиво кад неко мисли за себе да је паметан.

* Живимо на земљи само један дан, или мање. Дај ми снаге да опростим. Јер, ко опрости он је највећи. А знам, заборавити не могу.

* То је оно циганско: кад бисмо имали брашна као што немамо масла, добар бисмо качамак направили.

* Усамљеност рађа мисао, мисао рађа незадовољство, незадовољство побуну.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!