Прочитај ми чланак

ОТАЦ ТВРДИ ДА СУ ДЕТЕ МАЛТРЕТИРАЛИ ЂАЦИ, школа ћути, министар – неумесна играња

0

Још једно вршњачко насиље у српким школама. Ученика четвртог разреда основне школе "Карађорђе" у београдском насељу Вождовац, пре две недеље, малтретирали су другари, то за Н1 тврди његов отац. Ресорни министар Младен Шарчевић, пак тврди да је реч о несланој шали и да сексуалног злостављања није било.

За десетогодишњег ученика основне школе „Карађорђе“, 5. март није био уобичајени школски дан већ пакао. У школском дворишту, вршњаци су га брутално малтретирали, тврди за Н1 његов отац.

„Рекао ми је да су му два другара гурала мотку у гузу. Да се све то догодило у школи да су ту били другари који су то видели. Чак је дете моје покушало јакном да заштити то све позади, док је чекало комшиницу да дође да га довезе до куће“, прича отац.

По сазнању шта му је син преживео, отац каже да је одмах отишао у школу. Од директора Милана Жегарца није, како наводи, добио информације о томе шта се тачно догодило, већ обећања.

„Све ће то бити у реду – немојте да се бринете ништа, ја сам се покупио и отишао сам. Сутрадан сам опет дошао, ја на врата, каже – имамо упис деце. Ја кажем је л је упис деце битнији до овога што се десило мом детету… Као, уђите унутра, ја уђем унутра и опет испричам… Рекох – да ли сте погедали на камерама, каже камера је мало замућена, замагљена је, не види се баш лепо“.

Н1: Је л сте ви, као родитељи, пријавили случај полицији?

Отац: Не, нисам пријавио случај полицији, јер су ме замолили да све остане унутар школе.

Н1: Ко Вас је замолио?

Отац: Директор Жегарац.

Н1: Шта је рекао?

Отац: Да ће они све то да реше.

Према тврдњама оца, случај и даље стоји у месту, иако и лекарски налази указују да је дечак био повређен. Из школе их, како каже, нико још није позвао, нити случај, што су родитељи очекивали, пријавио полицији. То је за Н1 потврђено и у МУП-у.

„Полицији није пријављен поменути догађај. По сазнањима о наведеном 18. марта 2019. године, полицијски службеници су консултовали Више јавно тужилаштво за малолетнике, које се изјаснило да нема елемената кривичног дела будући да се ради о деци, која су с обзиром на узраст, по закону, кривично неодговорна, те да се даље поступање настави на нивоу школе“, навео је МУП Србије.

Први човек просвете Младен Шарчевић тврди супротно. На питање Н1 да ли је случај пријављен полицији, одговара да јесте и да је школа то урадила. Такође каже да је школска инспекција утврдила да дечак није био злостављан и да је у питању спиновање.

„Пола испиновано, а пола је било неких неумесних играња, то су мала деца и та прича о гранчицама и стављању у пуклим панталонама личи на нешто што је неслана шала. Овде заиста нема намера о неком сексуалном злостављању, нити је то на том нивоу, али свакако није допустиво да неком детету буде непријатно, а да други се смеју и они ће имати и те како последице, биће укорени, добиће неке санкције“, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете.

Отац дечака тврди да његов син у школи малтретирање трпи последње три године. Како каже вршњаци су га тукли, поврдили колено, главу и руку, а често се и дешавало да му цепају ствари и књиге. Иако је, каже, запослене у школи усмено и писмено обавештавао о томе, реакција није било, због чега је на крају син једном приликом у школу послао у мајици „стоп вршњачком насиљу“.

Директор школе Милан Жегарац данас није био доступан за коментар. У телефонском разговору запослени су нам рекли да до краја недеље неће бити у школи и да без његовог одобрења не смеју да дају никакве информације.

Школе и институције би више требало да буду укључене у решавање вршњачког насиља, упозоравају психолози. Тврде и да пракса показује да се у школама не разуме феномен насиља, колико је озбиљан и које штетне последице има.

„Мислим да је сарадња родитеља и школе кључна ствар да је јако важно не минимизирати, не умањивати догађаје који се дешавају, сагледавати читаву ситуацију, не само изоловани инцидент и када се тако приступи феномену вршњачког насиља, онда оно неће имати овакве драстичне појавне облике“, каже Радмила Вулић Бојовић, психолог.

У српским школама, забележено је и да су ђаци фингирали туче и малтретирања, зарад популарности на интернету, што ипак, упозоравају стручњаци, није разлог да се том проблему не приступи озбиљније.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!