Прочитај ми чланак

ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ открива мрачну страну Монт Евереста

0

Услед глобалног загревања топе се глечери на Монт Евересту и откривају тела настрадалих планинара који су остали затрпани у снегу и леду.

Планинарске експедиције забринуте су због броја тела која су откривена након што се глечери на Евересту топе.

Википедија – Wikipedia

За сада је пронађено 300 тела настрадалих у близини планинског врха, а сматра се да је скоро две трећине тела још увек закопано у снегу и леду.

Више од 4.800 планинара успело је да се попне на највиши врх на свету.

„Због климатских промена, глечери се топе, а тела која су била закопана толико година излазе на површину“, каже Анг Шерин Шерпа, бивши председник непалског удружења планинара.

Откривена тела настрадалих

Пре две године, у Кампу 1 пронађена је рука преминулог планинара. Тада су ангажовани професионални планинари како би пронашли остатак тела и склонили га с планине.

Исте године, појавило се још једно тело на површини глечера Кумбу.

„Последњих неколико година пронађене су руке и ноге преминулих у Кампу 4. Приметили смо да се ниво леда смањио и да су зато тела изашла на површину“, каже Дамбар Парахули председник Удружења планинара у Непалу.

Глечери све тањи и мањи

Неколико студија је показало да се глечери у овом региону топе. Истраживање из 2015. године, открило је да се на глечеру Кумбу налазе језера које се спајају у једно.

Непалска војска је језеро Имја исушило 2016., јер је ниво воде због убрзаног топљења глечера достигла забрињавајући ниво.

Још једна експедиција се бавила овим проблемом. Истраживачи са британских универзитета Лидс и Абериствит су прошле године установили да се лед брже греје него што се очекује.

Забележена је минимална температура леда −3.3Ц, што значи да се и овако дебео лед загрејао за два степена од просечне годишње температуре.

Тела као оријентир

Тела која су пронађена на вишим деловима Евереста служила су планинарима као знаци по којима су се оријентисали.

Један од њих је и тачка „зелене чизме“ која се налази близу врха.

Зелене чизме планинара који је погинуо на том месту показују другима у ком правцу да наставе пењање.

Стручњаци кажу да је откоповање и пребацивање тела у подножје планине скуп и тежак процес и да је потребно од 40.000 до 80.000 долара да се цела акција изведе.

„Један од најзајхтевнијих спуштања било је са висине 8.700 метара. Тело је било смрзнуто и тежило је 150 килограма. Налазило се на скоро неприступачном месту“, рекао је Шерпа.

Када планинари наиђу на тело, углавном се питају шта да ураде с њим.

„То је лична одлука. Већина пењача каже да уколико умру на планини, најбоље да тамо и остану. Дакле, спуштање у подножје неки би протумачили као непоштовање према мртвима. Осим, наравно ако породица жели да их сахрани или тело блокира руту за пењање“, додаје Шерпа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!