Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ ЗА “ДОЈЧЕ ВЕЛЕ“: Заједничка нит спаја протесте у Србији, Албанији и ЦГ

0

Протести у Србији, Албанији и у Црној Гори имају неку заједничку нит, а та нит је очигледна нервоза и жеља да дође до промене власти на другачији начин од оног који је предвиђен Уставом и законом, каже Мило Ђукановић

Протести у Србији, Албанији и у Црној Гори имају неку заједничку нит, а та нит је очигледна нервоза и жеља да дође до промене власти на другачији начин од оног који је предвиђен Уставом и законом, изјавио је председник Црне Горе Мило Ђукановић за “Дојче веле“.

Screenshot

Упитан шта мисли о оптужбама које долазе из Србије у вези с тамошњим протестима, односно да су председник Александар Вучић и други високи званичници у више наврата помињали такозвани „македонски сценарио“, оптужује суседну Северну Македонију да на неки начин подржава опозицију и да се меша у збивања, Ђукановић каже да му је тешко да о томе суди.

„Не избегавам ту тему, али нисам детаљно упознат са тим да ли у организацији протеста у Београду има и других интереса… Сви ти протести у региону – и у Србији, и у Албанији, и у Црној Гори – имају неку заједничку нит. Та заједничка нит је очигледна нервоза и жеља да дође до промене власти на другачији начин од оног који је предвиђен Уставом и законом. Устав и закон су предвидели да се власт бира на изборима и буде израз слободне воље грађана“, навео је Ђукановић.

Због тога, каже, сматра да захтеви за промену власти ван институција и оног што је предвиђено правним системом, изборним системом, да то нису добри предлози, да су то неодговорни предлози, да су то предлози који заправо руше институције.

„А када рушите институције, рушите и саму државу. А државе и институције су на Балкану крхка творевина. На њима радимо, да кажем, тек последњих пар деценија“, рекао је Ђукановић.

Приметио је, наводи, да се инсистира на тим протестима и на таквој промени власти чак и када је потпуно јасно да ће се тиме осујетити неки од суштинских националних интереса тих држава.

Говорећи о скором изрицању пресуде групи руских и српских држављана и шефовима црногорског опозиционог Демократског фронта, оптужених да су на дан парламентарних избора 2016. планирали упад у скупштину, хапшење и ликвидације тадашњег премијера, Ђукановић каже да је апсолутно уверен да је постојао врло јасан сценарио. Тај сценарио су, тврди, креирале руске обавештајне службе.

А он је, тврди, подразумевао да се са једне платформе која је била формирана у Београду, и која је подразумевала укључивање једног круга националистички оријентисаних људи из Србије, спремних да помогну опозиционе политичке партије и њихове лидере у Црној Гори, да изазову неред и да се освоји парламент, да се прогласи победа и да се на тај начин, независно од пребројавања гласова на дан избора 16. октобра 2016, преузме власт.

„И да се тако обезбеди да Црна Гора неће ићи путем интеграције у НАТО. Дакле, у то сам апсолутно убеђен“, рекао је Ђукановић у интервјуу за “Дојче веле“ након дводневне посете Берлину.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!