Прочитај ми чланак

ДЈБ: Полиција лишила слободе посланицу Бранку Стаменковић и портпаролку ДЈБ-а

0

Покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да је полиција испред улаза у телевизију Хепи (Хаппy) „лишила слободе посланицу и председницу ДЈБ Бранку Стаменковић и портпаролку тог покрета Хану Адровић“.

ДЈБ је навео да су њима двема око 13 часова у улици Александра Дубчека испред те ТВ након акције ДЈБ под називом „Место злочина“ пришли полицајци „који су одбили да се легитимишу и од свих присутних затражили личне карте“.

ФОТО: ДЈБ

„Упркос чињеници да је екипа ДЈБ све време била на јавном простору, тј. на улици испред улаза у зграду ТВ Хепи, Бранка Стаменковић и Хана Адровић лишене су слободе и физички спречене у покушају да се удаље, уз обавештење да ускоро долази полицијска патрола да их приведе у полицијску станицу у Земуну“, наводи се у саопштењу и додаје да је „једном присутном члану покрета ДЈБ, који је снимао то лишавање слободе, присутни полицајац у цивилу отео мобилни телефон и избрисао снимак“.

ДЈБ је навео да су Стаменковић и Адровић биле „више од сат времена ухапшене испред улаза у ТВ Хепи“ уз како наоводи ДЈБ „образложење да је у згради телевизије ‘штићено лице’“.

„На крају се најављена полицијска патрола није појавила, већ се само појавио инспектор у цивилу који је присутнима вратио одузете личне карте и пустио на слободу Адровић и Стаменковић, без објашњења на који начин су оне то угрозиле безбедност ‘штићеног лица’“, наводи се у саопштењу и додаје да „полиција има дужност да сваком грађанину кога лиши слободе изда решење о задржавању“.

ДЈБ је затражио од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића одговори на питања „да ли су Адровић и Стаменковић затечене у извршењу неког кривичног дела и ког“, затим шта ће предузети против одговорних лица у МУП-у „која су лишила слободе чланице ДЈБ уколико нису починиле кривично дело“.

Министар је упитан и „шта грађани могу да очекују од полиције када она лишава слободе посланицу у Скупштини“.

Стаменковић и Адровић предводиле су данас акцију ДЈБ „Место злочина“ која имала за циљ „да улазе у зграде свих водећих ТВ електронских и штампаних медија у Србији обележи као место злочина на коме се свакодневно крши Закон о јавном информисању“ и да је акција изведена „без икаквих проблема испред улаза у зграде Курира, Вечерњих новости, Блица, Студија Б и Пинка“.

ДЈБ ће од Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине тражити хитно сазивање седнице на којој би се расправљало о „прекорачењу овлашћења полицијске јединице ‘штићеног лица’ и задржавању и лишавању слободе Адровић и Стаменковић, наводи се у саопштењу.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!