Прочитај ми чланак

СРБИ У ШВЕДСКОЈ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ Обележавање 20 година од почетка бомбардовања

0

Помена почетка бомбардовања пре 20 година, тада Федеративне Републике Југославије, заједнице Република Србије и Црне Горе, биће обележен у централној кући културе у Стокхолму у АБФ Стокхолм, тачно на дан почетка ваздишне агресије НАТОа, 24. марта 2019. с почетком у 12.00.

У програму ће учествовати два угледна научна госта. Историјски увод и пресек стања данас представиће проф.др Слободан Јанковић, научни сарадник, начелник Центра за суседне земље и Средоземље у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП), док ће горуће питање загађења животне средине и здравља грађана, чије последице трају и данас предочити проф.др. Срђан Алексић, адвокат – власник адвокатске фирме Алексић.

Програм предавања употпуниће и два докуметарна филма Бомбе које су разрушиле мир, украјинске редитељке Олге Лазебник, као и Ураниум 238 – моја прича – филм који прати рад адвоката Алексића у правној борби за признавање одговорности починилаца.

„Овим програмом желимо да упозоримо швеђане и нама драге пријатеље на северу Европе на један чин који је тешко и разумети и прихватити и данас после 20 година. На жалост ми нашу муку знамо и носима. Људи овде о томе јако мало знају и оно што је најгоре не желе о томе да причају. Скоро да се плаше”, рекао је председник Савеза Срба у Шведској Живорад Катанић. ”Пре две године је ’наводно’ албански лоби обуставио приказивање филма о Косову и Метохији у истој овој згради. Овога пута то нису могли. Јер наша истина је мало дубља и наше вековно страдање мало дуже од њихове просте медијске пропаганде застрашивања.”

За организацију овог програма потписују се Фондација Царица (Foundation Empress) у сарадњи с АБФ Стокхолм. Програм су подржали Савез Срба у Шведкој, Амбасада Републике Србије у Шведској, Српска православан црква у Стокхолму, Удружење пријатеља Црне Горе.

Програм ће бити на енглеском с могућношћу превођења на српски и шведски.

прес Фондација Царица

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!