Прочитај ми чланак

РУСИЈА ЗАПРЕПАШЋЕНА ОБЕЛЕЖАВАЊЕМ ГОДИШЊИЦЕ II светског рата у Пољској без Путинa

0

Русија је данас изразила бес због одлуке Вашраве да не позове председника Владимира Путина на церемонију поводом 80. годишњице почетка Другог светског рата која ће бити организована у Пољској у септембру.

Руско министарство спољних послова саопштило је данас да је сазнало са „запрепашћењем“ да Пољска намерава да обележи годишњицу почетка Другог светског рата 1939. само у присуству чланица ЕУ, НАТО и неколико бивших република Совјетског Савеза.

Москва је оптужила пољске власти да занемарују „историјску логику“ и да желе да претворе комеморацију у „тајни“ састанак.

„Упркос одлучујућем и несумњивом доприносу наше државе поразу Хитлеровог Рајха и ослобадјању Пољске од нацистичких окупатора нема места за Русију у тој поставци“, навело је руско министарство и додало да то треба да остане на савести садашњим пољским властима.

Прес служба пољског председника Анџеја Дуде у изјави за Франс прес навела је да кључна одредница за те позиве није историјска него савремена.

„Те драматичне догадјаје Пољска ће обележити са земљама са којима данас ради за мир у свету заснованом на принципима медјународног права“, навео је тај извор.

Пре него што је нацистичка немачка извршила инвазију на Пољску 1. септембра 1939. године Москва и Берлин су се договорили да поделе источну Европу према тајној одредби немачко-совјетског пакта потписаној у августу 1939. године. Као савезник Хитлера Совјетски Савез је напао Пољску 17. септембра 1939. и окупирао део њене територије пре него што је Немачка извела изненадни напад на Москву 22. јуна 1941. године.

Русија истовремено редовно инсистира на огромним жртвама које Совјетски Савез дао у рату против Хитлера. Према проценама 27 милиона Совјета, цивила и војника је погинуло током Другог светског рата, у победи која је извор великог поноса за Русију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!