Прочитај ми чланак

ПАВЛЕ ЦВЕЈИЋ НА СЛОБОДИ: Ухапшени ученик Филолошке гимназије пуштен из затвора

0

Ученик Филолошке гимназије пуштен из затвора у Падинској скели

Павле је пуштен! Хвала свима на подршци! Како сазнајемо, вечерас ће бити код куће. Сутрашњи протест је отказан – освануло је синоћ на Фејсбук групи „Правда за Павла“, коју су школски другови направили у знак подршке ученику београдске Филолошке гимназије Павлу Цвејићу, који је ухапшен због уласка у зграду РТС-а, на суботњем протесту „1 од 5 милиона“.

Наиме, Павле Цвејић, најмлађи политички осуђеник у Србији, са још четворицом осуђених момака, пуштен је из Казнено-поправног завода у Падинској скели у уторак око 22:30 часова. Како је саопштено, њима су укинуте првостепене пресуде. Поступак против против њих ће бити поновљен, а они ће се бранити са слободе. До овог обрта дошло је након што је председник Србије Александар Вучић изјавио да ће бити помиловани они који то затраже, али не сви. Никакво помиловање се не помиње у одлуци о пуштању, већ само о укидању првостепених пресуда и понављању поступка.

Цвејић је у прекршајном поступку експресно осуђен на 30 дана затвора због „учешћа у групи која се насилнички и безобзирно понашала“. Он је одмах упућен на издржавање казне затвора у Падинску скелу. Они који су били са Цвејићем у згради РТС, где је наводно починио прекршај, тврде да се он није насилнички понашао нити правио нереде.

Подсетимо, ученици и професори Филолошке гимназије у Београду протестовали су у понедељак испред полицијске станице „29. новембар“, тражећи ослобађање њиховог друга и ђака Павла Цвејића. У протестној колони је било око 150 ученика и наставника, а ђаци су скандирали „Пустите нам друга“, и носили транспаренте „Правда за Павла“, „Зашто нам хапсите другове“ и „Ево зашто млади одлазе“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!