Прочитај ми чланак

ГОТОВО ЈЕДНОГЛАСНО Европска десница суспендовала Орбанову партију Фидес

0

Европска десница суспендовала Орбанову партију Фидес Европска народна партија (ЕПП), групација десног центра у Европском парламенту, изгласала је данас да се суспендује Фидес, партија мадјарског премијера Виктора Орбана.

Одлука је донета великом већином гласова, 190 гласова за и три против, на политичком састанку Европске народне партије у Бриселу и ступа на снагу одмах.

Суспензија подразумева да партија не може да присуствује састанцима групације, нема права гласања и нити предлагања кандидата за одредјене функције.

Због ауторитарног стила владања и антиевропских и антимигрантских политика Орбан је дуго времена у сукобу с бројним члановима ЕПП-а. Нова лидерка немачке Хришћанско-демократске уније Анегрет Крамп-Каренбауер рекла је раније да је замрзавање чланства Фидеса у ЕПП „могућ пут“.

Посланица Хришћанско-демократске уније Инге Гресл изразила је данас очекивање да ће Фидес бити суспендован, што је корак пре избацивања и да ће онда Орбан моћи да изабере како жели да иде даље.

Она је рекла да Орбан, који је водио Фидес такорећи без изазова од почетка 1990-их, „мора да покаже кредибилитет да ће се променити“.