Прочитај ми чланак

ДОДИК: О наводнoм злочину Караџића прича Орић, који је починио убиства и злочине!

0

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је пресуда првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу "прилично арогантна и цинична".

foto: flickr

Он је оценио да је пресуда Караџићу и „део равнања рачуна међу ранијим пресудама Хашког трибунала“.

Наводећи да је Хашки трибунал требало да има мисију да обезбеди помирење међу народима, Додик је оценио да је помирење сада „још неизвесније и готово немогуће“.

Према његовим речима, РС одавно нема поверење у Хашки трибунал, што је потврдила и казна доживотног затвора Караџићу.

Додик је даље казао да већина људи у Републици Српској није очекивала ништа другачије од првостепене пресуде, већ само још већу казну.

„Боли неправда, јер је немогуће да о Караџићу и његовом наводном злочину прича Насер Орић (ратни командант муслиманских снага у Сребреници), који је починио убиства и злочине“, казао је Додик, пренела је РТРС.

Он је навео да Караџићу „нико није доказао да је наредио, учествовао у убиствима и био присутан за време убистава“, али му је суђено за ратне злочине, док за страдања Срба у Хрватској и од муслиманских снага нико од њихових функционера није одговарао.

„Створена је прича о наводној жртви и злочинцу, а за Србе је била предвиђена ова друга страна. За убиства почињена над Србима, а било их је много, па и у Сребреници, није било пресуда“, истако је Додик.

О изјави Комшића

Председавајући Председништва БиХ одбацио је сваку везу пресуде Караџићу са статусом РС, додавши да је недопустива изјава хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића, који покушава то довести у везу.

„Његова изјава ће отежати наше разговоре на политичком нивоу. Не може да буде геноцидна Република Српска, а да не буде геноцидна БиХ“, оценио је Додик.

Према његовим речима, Република Српска је легитиман део политичког система у БиХ и наставиће да живи.

„Позивам све људе на мирно понашање и да се боримо за наша права. Јачање Републике Српске је задатак свих нас и морамо показати да није онако како је пресудјивано“, закључио је Додик.

Механизам за међународне кривичне судове (МИЦТ), наследник Хашког трибунала, осудио је Караџића на доживотни затвор за геноцид у Сребреници и злочине против човечности у БиХ, оценивши да је 40 година, колико је добио у првостепеном поступку, неодговарајућа казна.