Прочитај ми чланак

КРАЈ АМЕРИЧКЕ ПРОПАГАНДЕ У ЕВРОПИ Трамп УКИДА Радио Слободну Европу и Глас Америке

0

Администрација председника САД Доналда Трампа поднела је нацрт буџета за 2020. годину који предвиђа смањење средстава за иностране програме за 22 процента, укључујући и укидање три сервиса Радија Слободна Европа (РСЕ), јавио је РСЕ.

Како се наводи, сажетак предлога буџета објављен је у понедељак на сајту Агенције за глобалне медије САД која је задужена за надзор рада Радија Слободна Европа, Гласа Америке, Радија Слободна Азија и других емитера.

Према том предлогу, буџет РСЕ требало би да буде смањен са 124 милиона долара колико је износио у 2019. години на 87 милиона у 2020. Смањење предвиђа свеобухватне мере штедње, укључујући укидање Грузијског, Татар-Башкирског и Северно-кавкаског сервиса током фискалне 2020. године.

Предлогом буџета предвиђена је и редукција у оквиру Балканског сервиса „обустављањем операција у Црној Гори и Македонији“.

Вршилац дужности председнице РСЕ Дејзи Синделар рекла је да је током протекле године програме тог медија пратило 34 милиона широм света путем интернета, телевизије и радија – што је 30 процената више у односу на претходну годину.

„Ово је доказ растуће потребе публике за објективним новинарством у Русији, Ирану, Пакистану и другим земљама за које РСЕ емитује програм“, рекла је Дејзи Синделар.

Предлогом буџета за 2020. годину предвиђено је значајно мање средстава и за Глас Америке, Радио Слободна Азија и друге емитере Агенције за глобалне медије САД. То је „прелазна фаза“ до потпуног укидања планираног за неколико година.