Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ ИСПРЕД ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ, деца се враћају у школу (ВИДЕО)

0

Стотинак ђака Филолошке гимназије окупило се овог поподнева испред школског дворишта одакле ће кренути пешке ка Полицијској управи за град Београд у Булевару деспота Стефана како би тражили ослобађање свог школског друга Павла Цвејића.

Протест под називом „Правда за Павла“организован је након што је ученик четврте године ове гимназије у недељу ухапшен због насилног уласка у зграду РТС-а, а онда по хитном поступку осуђен на 30 дана затвора.

„Ми, који Павла познајемо већ четири године и с којим се свакодневно дружимо у школи, а и ван ње, можемо да посведочимо о двострукој неправди која се обрела на нашег друга из клупе: како од стране власти која га је затворила тако и од стране опозиције која га искоришћава као жртвеног јарца ради стицања публицитета“, стоји у најави протеста.

Окупљени ђаци носе пароле „Зашто нам хапсите другове“, „Правда за Павла“…

На протесту се окупилонеколико стотина ђака. Кажу да је Павлу због демократског права на протест ускраћено право на школовање и захтевају да буде пуштен на слободу.

На протест је дошло и неколико ученика школе са транспарентима „Доле опозиција“ и „30 дана – премало“.

„Ми желимо да искажемо протест због тога што губимо часове, јер је један ђак упао у зграду јавног сервиса“, рекао је један од њих.

Док је други изјавио „не волим ову опозицију“, након чега су им школски другари поклонили сендвич.

Протестима се прикључила и чланица савета Демократске странке Нада Колунџија.

„ВРАТИТЕ НАМ ДРУГА“

Ипак, ђаци су истакли да протест није повезан са опозицијом или било којом политичком организацијом, већ је протест ученикам који, како су рекли, не желе да се нађу у државним затворима, док се криминал одвија у државним врховима.

Док шетају, ђаци вичу: „Вратите нам друга“…

– Ми нисмо овде ни за власт ни за опозицију, ни за протесте у којима је Павле учествовао. Ми смо овде као његови другови. Пустите га да заврши средњу школу – поручују гимназијалци док стоје испред Полицијске управе у Булевару деспота Стефана, још једном потврђујући да њихова шетња нема везе са политиком.

КОРДОН ПОЛИЦИЈЕ ЧУВА ЗГРАДУ ОД ЂАКА

– Зар није срамота што су наши родитељи излазили пред 20 година да руше Владу, а да ми морамо поново данас – питала је преко мегафона једна од девојчица.

Кордон полиције чува зграду од ђака.

Ученици су сели, и даље држе своје транспаренте, и вичу: „Вратите нам друга“, „Вратите нам Павла“….

– Павле је ухапшен бесправно, због свог политичког опредељења, због основног грађанског права да протестује. Због тога му је одмах изречена пресуда од 30 дана у Падинској скели – испричао је један од ђака окупљенима испред полицијске станице.

Павлови другови напомињу да он никада није било насилан и да је увек био дечко за пример, као и борац за правду.

– Нисмо се скупили овде због власти, ни због опозиције, већ због Павла – поручили су још једном гимназијалци и најавили да ће, ако не пусте Павла на слободу, сваки дан протестовати да му пруже подршку.

Ђаци су већ други сат испред Полицијске управе у Булевару деспота Стефана и не престају да вичу „Вратите нам друга“.

Павле Цвејић је један од првих особа ухапшених због упада у РТС. У образложењу суда је наведено да му је одређена казна од 30 дана затвора због кривичног дела дрско и безобзирно понашање извршено у групи. Како преноси наш репортер, евентуална жалба неће одложити извршење ове пресуде.

Цвејић је потврдио да је ушао у зграду РТС и да је послушао је неку врсту наредбе опозиционара и сео на под, а да је затим дошла полиција и извела га.

Након овог догађаја, његови другари из гимназије су, путем друштвених мрежа, организовали протест.

Како су нам рекли, Цвејић је жртва двоструке неправде – власти која га је осудила због учествовања на протесту, што је његово грађанско право, а са друге стране – опозиције која га користи као средство за постизање својих циљева. Иначе, данас су Балша Божовић и Маја Виденовић (ДС) били у затвору у Падинској Скели, с намером да разговарају с Павлом Цвејићем, али им то није дозвољено.

Од 18 ухапшених, према нашим сазнањима, још троје је у притвору. Остали су на издржавању затворске казне, а једна особа је пуштена након што је платила новчану казну.

Организатори протеста: Ухапшено 10 младих, реаговаћемо ако их не пусте

Организатори протеста „Један од пет милиона“ саопштили су да је због упада у РТС ухапшено 10 младих од којих су неки осуђени на 30 дана затвора. Они су обећали „складну реакцију“, уколико не буду пуштени на слободу до 15 часова.

Они оцењују да је хапшење младих „само подсетник“ због чега демострирају три месеца и да од своје борбе не одустају.

Према њиховим речима, председник државе Александар Вучић поново је доказао колико далеко сеже његова „бахатост и егоцентричност“, али и непоштовање сопственог народа, јер је преко министра полиције наредио хапшење 10 младића.

Полиција је у недељу ухапсила организаторе протеста Миодрага Симовића и Крсту Томковића, редара на протестима Уроша Савића, студента Факултета политичких наука Стефана Симића, чланове ПУФ-а, студента Филозофског факултета у Новом Саду Здравка Фијата, као и младиће Стефана Новаковића, Милоша Декића, Николу Драгосављевића, али и средњошколца Павла Цвејића.

Здравко Фијат је после задржавања у станици полиције пуштен, док је Стефан Симић добио новчану казну и пуштен је на слободу.

Остали ухапшени су одведени код судије за прекршаје и некима од њих одредјена је казна затвора од 30 дана, а остали су позвани да додју поново данас у Прекршајни суд.

Организатори су навели да се очекује и да њима буде изречена казна од 30 дана затвора. „С обзиром на то да се полицији журило, процедура и закон нису испоштовани, задржани су преко четири сата без решења о задржавању, што је супротно Закону о Прекршајном поступку“, саопштили су организатори и упитали до када ће власт хапсити децу, уместо криминалце.

„Зар су деца којој је будућност тек почела претња за тебе, Александре Вучићу?“, упитали су и поручили „колико год нас ви хапсили, нас ће сваки пут биви све више“.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!