Прочитај ми чланак

УТЕРИВАЊЕ СТРАХА – Небојша из Београда: Полиција од сада на свим протестима!

0

Министар Небојша Стефановић потврдио је да председник разматра могућност аболирања учесника протеста који нису починили тежа прекршајна и кривична дела.

„Оно што председник јесте рекао је да они који нису починили тежа кривична и прекршајна дела могу бити аболирани и да он разматра тај потез. Ја верујем да ће он тај потез и применити“, казао је Стефановић за Прву телевизију.

Стефановић је казао да је један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас тражећи од Вучића да аболира ухапшене већ оптужио те људе.

„Формално-правно гледано, Ђилас је тиме што је тражио аболицију већ оптужио те људе зато што председник може да аболира некога против кога се води кривични поступак или ко је осуђен. Када кажете тражим аболицију, ви сте га већ оптужили. Дакле, свесни сте да то није учињено без дела“, казао је Стефановић.

Стефановић је казао да би он био против тога да се било ко ко је насрнуо на полицајце аболира зато што ти људи јесу радили свој посао и била би то лоша порука за припаднике полиције.

„У протестима је било јасно да се прави организатори (Драган) Ђилас, (Вук) Јеремић, (Бошко) Обрадовић веома често људе гурају испред себе да почине нека прекршајна или кривична дела бежећи од сопствене одговорност“, казао је министар унутрашњих послова. Стефановић је истакао да је скуп испред председништва био непријављен и да су људи доласком били у прекршају.

„Тамо је било напада на припаднике полиције, покушаја рушења, веома лош скуп, а да не причам о ономе шта се десило у згради РТС-а“, казао је Стефановић.

Наводећи да је један део проблема у вези с протестима злоупотреба деце, министар је казао да је време да престану да се склањају иза те деце.

„Када те људе истурате испред себе, почевши од Јелене Анасоновић, иза које су се предуго крили организатори протеста, што јесу Ђилас, Јеремић и Обрадовић, бесмислено је да неко прича да су студенти који се више ни не појављају и стоје негде у запећку организатори, а ови који су на бинама, они су ту као случајно. Наравно да је то, то је политички скуп и да су то политичке присталице Савеза за Србију“, казао је Стефановић.

Стефановић је казао да се нада да ће се представници Савеза за Србију одрећи насиља.

„Молим грађане да не буду таоци било чијег позива да се укључе у насиље“, казао је Стефановић и додао да ће морати да буде више полицијских снага које ће бити у заштити институција.

Он је истакао да ће се трудити да их не буде превише на самој рути кретања демонстраната, али да неће дозволити да се рецимо људи у РТС-у плаше када долазе на посао.

Представници Савеза за Србију позвали су раније данас надлежне и председника Србије Александра Вучића да ослободе ухапшене људе због нереда на протестима и најавили да ће у супротном организовати мирне протесте и дежурства испред председништва.