Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН: Нећете претворити Истанбул у Константинопољ, вратићемо вас у ковчезима!

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је да је масовна пуцњаву у којој је убијено 50 људи у џамијама на Новом Зеланду део шире акције против Турске и запретио да ће свако ко покуша да зарати са Истанбулом бити враћен у ковчегу.

„Они на Новом Зеланду удаљени 16.500 километара тестирају нас порукама које нам шаљу. Ово није дело појединца, ово је организовано“, рекао је Ердоган.

Аустралијски држављанин Брентон Тарант (28) оптужен је за убиство након што је 16. марта убио 50 људи у две џамије у Крајстчерчу.

На предизборним скуповима током викенда Ердоган је приказао видео снимак пуцњаве који је нападач објавио на Фејсбуку што је изазвало критике министра спољних послова Новог Зеланда, који је рекао да би то могло да угрози држављане Новог Зеланда у иностранству.

Ердоган је рекао да је нападач објавио претње против Турске и против њега као председника и да жели да отера Турке из северозападног, европског дела Турске, преносе агенције.

„Ми смо овде већ 1.000 година и бићемо до судњег дана“, рекао је Ердоган на скупу поводом годишњице Битке на Галипољу из 1915. године, када су војници Отоманског царства поразили војнике Британије, Аустралије и Новог Зеланда у покушају да заузму полуострво.

Ердоган је рекао да нико неће претворити Истанбул у Константинопољ.

„Ваши дедови су дошли овде и вратили су се у ковчезима. Немојте да сумњате, бићете враћени на исти начин као и ваши дедови“, рекао је Ердоган.