Прочитај ми чланак

ЂАЦИ ПОРУЧИЛИ ВУЧИЋУ: Ако не пусте Павла, зовемо ученике осталих школа у протест!

0

МУП је саопштило је да је полиција у претходна два дана привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС, од којих девет због прекршаја закона о јавном реду и миру, а осам због учињених кривичних дела. Међу њима је један ученик Филолошке гимназије у Београду, због чега су његови другари организовали протест "Правда за Павла".

На протесту се окупило више од сто ђака, а они су, са појединим професорима, кренули око 14:30 часова у протестну шетњу до зграде београдске полиције у Булевару деспота Стефана.

У међувремену су им се придружило још незадовољних, па је неколико стотина протестаната испред зграде МУП поручило Александру Вучићу и властима у Србији да имају 48 сати да ослободе ученика Филолошке гимназије или ће позвати ђаке осталих школа да им се придруже у протесту. Нови ђачки протест најавили су за два дана.

Испред станице у 29. новембра узвикивали су „Правда за Павла“, „Ослободите нам друга“.

„Кажу да је Павлу због демократског права на протест ускраћено право на школовање и захтевају да буде пуштен на слободу. Како су нам рекли, Цвејић је жртва двоструке неправде – власти која га је осудила због учествовања на протесту, што је његово грађанско право, а са друге стране – опозиције која га користи као средство за постизање својих циљева.

У двориште школе, док су се ученици сабирали да крену на протест, дошло је и неколико ученика транспарентима „Доле опозиција“ и „30 дана – премало“.

„Ми желимо да искажемо протест због тога што губимо часове, јер је један ђак упао у зграду јавног сервиса“, рекао је један од њих.

Док је други изјавио „не волим ову опозицију“, након чега су им школски другари поклонили сендвич.

Подсећамо, Павле Цвејић је један од првих особа ухапшених због упада у РТС. У образложењу суда му је, у хитном поступку, одређена казна од чак 30 дана затвора на основу кривичног дела „дрско и безобзирно понашање извршено у групи“. Наглашено је и да жалба у овом случају неће одложити извршење ове пресуде.

Цвејић је потврдио да је ушао у зграду РТС, али да је био миран, да никога није нападао и да је послушао инструкције опозиционара да сви седну на под како ни на који начин не би провоцирали полицију која је ушла да их избаци из зграде. Иако је Павле, како је наведено, био у већој групи младих где су се сви исто понашали, полиција је само њега извела.

Након овог догађаја, његови другари из гимназије су, путем друштвених мрежа, организовали данашњи протест.

Од 18 ухапшених, према сазнањима Н1, троје је у притвору, а остали су експресно послати на ИЗДРЖАВАЊЕ ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ, док је једна особа пуштена након што је платила новчану казну.

Иначе, данас су Балша Божовић и Маја Виденовић (ДС) били у затвору у Падинској Скели, с намером да разговарају с Павлом Цвејићем, али им то није дозвољено.

Вучић је, као Председник Србије, затражио по свом уставном праву да се аболирају они који су експресно осуђени у прекршајном поступку (не и у кривичном), али та одлука није донета и за сада је то само предлог Председника свих грађана Србије.