Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Власт није уздрмана, Обрадовић спречава грађане да протестују мирно

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да протести одржани протеклог викенда у Београду нису уздрмали власт и оптужила лидера Двери Бошка Обрадовића да је преузео те демонстрације и тако свим осталим грађанима ускратио демократско право да протестују мирно.

Она је истакла да режим ни у једном тренутку није био уздрман, те да не постоји никаква нервоза.

„То је била мањина окупљена око Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића. Видели смо да је те протесте преузео Обрадовић. Тако је мањина свим осталим грађанима ускратила демократско право да протестују мирно“, рекла је премијерка за Телевизију Прва.

Она је навела да им право на мирно окупљање гарантује власт и да је председник Александар Вучић „милион пута“ говорио да имају то право.

„Ти протести су већ недељама дозвољени, није било полиције, све је било без насиља и у реду. Обезбедићемо да људи који то желе протестују мирно. А Обрадовић не жели да им дозволи да протестују мирно“, рекла је она и оптужила лидера Двери да је фашиста са којим никада неће разговарати.

Премијерка је навела да не постоји никаква опасност по грађане и институције јер каква би Србија била држава када би „насилна мањина“ могла да утиче на власт и поредак.

Према њеним речима, Србија се већ неколико година креће у добром смеру и нико није могао да очекује да ће неко у 2019. години покушати насилно да упадне на Радио-телевизију Србије.

„Ово нису 1990-е и нико не може то да симулира. У једној цивилизованој земљи, која има демократску власт која се потврђује не изборима нико није очекивао овакав вандалски чин“, рекла је она и додала да ни британска Влада не би поставила полицију испред Би-би-сија (ББЦ) јер не би очекивала да „неће бити пређена та цивилизацијска норма“.

Брнабић је оценила да је полиција исказала „огромну трпељивост“ приликом протеста и захвалила им на томе, као и радницима РТС-а.

Она је критиковала један део медија због начина на који су извештавали са демонстрација и оценила да су они то чинили тако да су „пумпали агресију“.

Премијерка је навела да су својевремено, прошле године, новинари Н1 критиковали Вучића због тога што је он вербално критиковао рад РТС-а а да сада „ћуте на упад у РТС“ и навела да је то лицемерно.

Говорећи о могућности одржавања ванредних парламентарних избора, Ана Брнабић је рекла да у овом тренутку за тако нешта нема потребе али да су и она и Влада Србије увек спремни да се испита на чијој је страни већина грађана.

„Ко су они да било коме дају рокове“

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија демократска држава и да је ствар тужилаштва и правосуђа да ли ће бити пуштени људи ухапшени на демонстрацијама протеклог викенда.

„Како могу да буду пуштени ти људи? Какву би ми поруку послали када би из притвора био пуштен неко ко је починио кривично дело? Човек је ушао са моторном тестером у РТС. Па јел ви мислите да то није кривично дело?“, рекла је Брнабић за Телевизију Прва.

Она је упитала ко су представници опозиције да дају било какве рокове држави (да пусти ухапшене).

„Не постоје неки рокови које може да да неки фашиста. Ко си ти да дајеш рокове? Да би ти давао рокове, мораш да имаш подршку народа“, рекла је она.

Представници опозиције јуче су дали рок властима да данас до 15 часова пусте на слободу ухапшене приликом упада на РТС у суботу увече.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!