Прочитај ми чланак

ЗАПАД ГА ПУСТИО НИЗ ВОДУ: Светски медији извештавају о данашњим протестима

0

Више светских медија известило је данас о протестима у Београду и конференцији за медије председника Србије Александра Вучића , наводећи да су се хиљаде грађана окупиле испред зграде председништва, захтевајући већу слободу медија и поштене изборе. Западни медији, као и западни лидери, до сада углавном нису критиковали режим Александра Вучића, иако протести широм Србије трају три месеца.

Агенција Асошиејтед прес јавила је да је Вучић обећао да ће одбранити ред и закон у земљи, али је током обраћања више пута назвао опозиционе лидере „фашистима, хулиганима и лоповима“.

Вучићево обраћање уследило је пошто су присталице опозиције синоћ упале у зграду јавног сервиса како би протестовале због, како наводе, његове аутократске владавине, пише АП.

Америчка агенција наводи да су се за време Вучићеве конференције за медије, хиљаде присталица опозиције окупљале испред Председништва, захтевајући његову оставку.

АП додаје да је било чарки између демонстраната и полиције, укључујући бацање сузавца и бибер спреја на учеснике протеста, који су формирали „живи ланац“ око Председништва.

Маса је узвикивала „Готов је“, наводи агенција и подсећа да је то био слоган у октобру 2000. године током побуне која је довела до збацивања тадашњег лидера Слободана Милошевића.

Полиција у опреми за разбијање демонстрације синоћ је уклонила стотине људи из зграде, укључујући лидере опозиције, који су упали у седиште јавног сервиса чије извештавање сматрају изразито пристрасним, подсећа АП. Агенција наводи да је то био први велики инцидент после више месеци мирних демонстрација против „популистичког лидера Вучића“.

Демонстранти траже оставку Вучића, поштене изборе и слободу медија, додаје АП.

Агенција Ројтерс је јавила да је полиција у опреми за разбијање демонстрација користила сузавац против групе демонстраната која је покушала да довезе камион са разгласом ближе згради председништва, и да су демонстранти током Вучићеве конференције за медије дували у пиштаљке и викали „Оставка“.

Ројтерс је пренео речи једног од лидера Савеза за Србију Борка Стефановића да ће окупљени наставити блокаду председништва и да неће отићи док њихови захтеви не буду испуњени или док не добију чврсте гаранције да ће им захтеви бити испуњени.

Демонстранти су синоћ накратко заузели зграду јавног сервиса, гневни због, како наводе, оскудног извештавања о протестима, пише Ројтерс и подсећа да је зграда РТС-а последњи пут заузета 5. октобра 2000. године када је срушен режим тадашњег лидера Слободана Милошевића.

Агенција наводи и да је Вучић на конференцији рекао да се „не плаши“.

Агенција Франс прес је јавила да су се хиљаде грађана окупиле данас у Београду испред зграде председништва како би демонстрирале против шефа државе Александра Вучића ког оптужују за ауторитаризам и гушење слободе медија.

Француска агенција наводи да је до сукоба дошло када је полиција неуспешно покушала да спречи демонстранте да довезу камион са разгласом испред зграде председништва.

Франс прес додаје да су синоћ десетине Вучићевих противника ушле у зграду јавног сервиса Србије који оптужују за подређеност властима.

Лидери опозиционих партија који су до јуче били дискретни, сада су видљивији, наводи агенција и додаје да су медју демонстрантима који су упали у РТС били бивши градоначелник Београда, центриста Драган Ђилас и крајњи десничар Бошко Обрадовић.

Док је на досадашњим протестима, који се од 8. децембра одржавају једном недељно, била неприметна, полиција је овог пута присутна у опреми за разбијање демонстрација, пише Франс прес.

На конференцији за медије, уживо преношеној на РТС, Вучић је критиковао своје главне противнике, означивши Обрадовића као фашисту, а Ђиласа и либерала Вука Јеремића као тајкуне, стоји у извештају француске агенције.

Франс прес додаје да Вучић, некадашњи ултранационалиста који је постао проевропски центриста, одбацује оптужбе за ауторитаризам.

Агенција Тасс пише да је Вучић данас изјавио да ће сви који су учествовали у јучерашњем насиљу сносити одговорност.

„Држава неће дозволити насиље. Ако било ко мисли да политичке циљеве може да остварује насиљем, вара се“, преноси Тасс Вучићеве речи.

Руска агенција додаје да је српски председник означио лидере протеста као фашисте и тајкуне који желе да се врате на власт како би опљачкали земљу.

„Ја сам њихова мета јер тежим политичкој консолидацији и економском развоју Србије“, цитира Тас Вучића.

Агенција наводи да су се лидери опозиције окупили данас испред председништва, захтевајући Вучићеву оставку, и цитира речи лидера Двери Бошка Обрадовића да неће отићи, да су блокирали све излазе из зграде, и да захтевају само једну ствар оставку.

Блумберг наводи да се Вучић суочио са гневним демонстрантима и да је упозорио да насиље неће бити толерисано.

Незадовољство народа је у порасту на Западном Балкану, а демонстранти врше притисак и на владе Црне Горе и Албаније због корупције и позивају лидере да се повуку, додаје Блумберг.