Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРОВОЦИРА НАРОД: „Можда је грешка што нисам одмах послао полицију на РТС”

0

Председник Србије Александар Вучић вечерас је изјавио да је можда била грешка што полицију није одмах послао на Радио-телевизију Србије када су учесници протеста насилно ушли у зграду.

Он је у интервјуу за ТВ Пинк казао да је данас, када су одржане демонстрације испред Председништва Србије, завршен велики посао јер је народ могао све да види и да је јасно да некажњег насиља неће бити.

Истакао је да је забринут за Косово и Метохију и да ће да уради све да тамо не буде сукоба јер сматра да је мало Срба остало и да је Србија много губила у претходним ратовима.

Навео је и да је забринут због једне велике инвестиције о којој ће говорити касније у интервују.

Вучић: Разграничење, на крају крајева, мора да се догоди

Председник Србије Александар Вучић је, гостујући на Пинку, рекао да је разграничење једно од решења за проблем Косова и Метохије.

Он је додао и да то, „на крају крајева, мора да се догоди“.

Вучић је додао да је Србија притиснута са различитих страна по питању Косова и Метохије, али да успева да „хода по жици“.

Он је тако одговорио на питање како се догађаји као што су данашњи протести одражавају на преговарачку позицију Србије по пиутањуз Косова и Метохије.

„Наша позиција у свету је много боља него што је то био случај него раније, али је тешко када сте притиснути са различитих страна, када се Албанци понашају ирационално и неодговорно и када сте са сваке стране приморани да штитите све, са малим ресурсима и све време морате да ходате по жици“, рекао је Вучићи гостујући на Пинку.

Каже – „све то у ситуацији, када готово да ништа немате у својим рукама“.

„Али, успевали смо до сада и надам се да ћемо успевати и убудуће, рекао је Вучић.

Успех Србије је што је успела да, по питању такси које је увела Приштина на српске производе, уједини 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље из Русије и Кине, оценио је Вучић додајући да ће Србија све учинити да до сукоба не дође, јер би сваки следећи рат разорио нашу земљу, која је суочена са негативном демографијом.

Вучић је, у интервјуу Пинку, казао да је наша позиција у свету много боља него што је био случај раније, али је, како додаје, тешко када сте притиснути са свих страна, када се Албанци понашају ирационално, и када са сваке стране морате да се штитите и то са много малим ресурсама, када готово ништа немате у својим рукама.

„Успевали смо упркос хистерији у Приштини, а подсетио бих да нису поштовали ни Бриселски споразум, увели су таксе од 100 одсто што је незабележено у модерној историји, па и платформу која значи да неће да разговарају. И поред тога смо деловали рационално“, поручио је он.

Вучић је казао да није требало, како су неки тражили, да уводимо реципрочне мере.

„Данас свако у свету види ко је крив, не може да окриви Србију ма колико би то неки волели“, објаснио је он.

„Једино за таксе кажу сви да је Приштина крива. Успели смо да ујединимо 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље Русију и Кину око такси, то је успех Србије. То је успех јер смо успели да покажемо шта је оно што су урадили и направили“, нагласио је он.

Поновио је да неће бити било каквог попуштања, и да таксе морају бити укинуте.

Истакао је да Србија чини све да сукоба не буде, да то није флоскула и бирократски речник научен од ЕУ, већ зато што је мало Срба остало, пошто смо много губили током свих ратова.

„Наш највећи проблем је демографија, губимо људе. У сваком округу у који сам отишао до сада видео сам да губимо двоструко, ако не троструко више људи од живорођене деце. Сваки следећи рат због тога би разорио земљу. Зато је важно да је сачувамо“, нагласио је он.

Истовремено је казао да, међутим, не може Београд да пређе преко погрома или напада на Србе.

„Много дана и ноћи сам размишљао пре него што сам у Бачкој Паланци рекао да нећемо дозволити нове „Олује“. Нисам случајно то рекао. Држим се својих речи, као што сам и данас рекао да нећу да бежим. Око Косова је кључно питанеј хоћемо ли имати храбрости да решавамо то питање било када“, рекао је он.

Вучић је казао да је суштина у томе да морамо да одлучимо хоћемо ли да имамо решење или не.

Треба, како каже, да се постави питање лажним патриотама које је њихово решење.

„Ако кажу замрзнути конфликт, онда треба питати шта би радили ако Албанци заузму Трепчу или нападну север. Где је ти замрзнути конфликт. Зато је добро да разговарате, да не бисте били криви“, закључио је он.

Вучић је рекао да је важно да Срби и Албанци разговарају како да живе једни поред других и заједно у будућности, и истиче да је то важније него да се бијемо.

„Надам се да ће бити добољно мудрости у свету и памети да се то разуме“, рекао је Вучић на тв Пинк.

Он је додао да је Харадинај постао лидер на питању такси и зато неће да одустане од тога.

Вучић је рекао и да Американци имају огромну моћ, и даље највећу, али и да сви имају мању моћ него што су имали раније.

Истиче и да Србији не мозе нико више да казе – „Морате то и то. То не постоји“, истакао је Вучић.

Он је поручио да је у нашем интересу да пронађемо ресење, али да оно како су неки раније били лутке на повоцу, то висе не може.

Каже и да га једни оптужују да је издајник, а други да је ратни хушкач.

„То је шизофрено, то је нешто што станете и не верујете. Суштина је у томе да аргументације никакве нема, нити се труде да пронађу ресење, а када питате ‘шта је ваше решење’, решења нема, само нуде замрзнут конфликт, а то није решење“, каже Вучић.

Он истиче и да је разграничење једно од могућих решења и да на крају мора да се догоди.

„Али, ако говорите о границама, које границе признајемо, ни ми не знамо“, рекао је Вучић додајући да други знају, али су то за њих друге границе.

„Пола света казе да су то границе такозваног независног Косова, а друга половина да је то део Србије“, навео је Вучић питајући о којим границама онда говоримо – „шпанским, италијанским, турским или грчким, кинеским, руским , немачким…“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!